fbpx

Zlatibor, najposećenija planina u Srbiji želi da postane svetski centar kongresnog turizma i baza za pripremu sportista najvećih klubova

Pejzaž na putu ka manastiru Uvac - TO Zlatibor

Na najposećenijoj srpskoj planini Zlatiboru proteklih godina se strpljivo, tiho, bez velike pompe radilo na važnim projektima kako bi se privaukao veliki broj posetilaca. A onda je nakon otvaranja gondole usledio pravi bum. Cene nekretnina su “eksplodirale”, turistička ponuda privlači sve veći broj gostiju, a sada je vreme, kako najavljuje predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, da se Zlatibor upiše na svetsku mapu najvažnijih turističkih destinacija.

Planovi su vrlo ambiciozni. Želja je da se u narednom periodu Zlatibor pozicionira kao baza za pripremu sportista najvećih sportskih klubova, ali i da se svetu predstavi kao novi centar svetskih kongresnih dešavanja koji bi svojim sadržajima mogao prevazići čak i nadaleko poznati Davos.

– Novim sadržajima ćemo čak prevazići Davos, jer nam mogućnosti to dopuštaju, posebno kad je reč o održavanju međunarodnih kongresa. Posle Beograda, Zlatibor je jedina destinacija u Srbiji koja može da primi više od hiljadu učesnika nekog međunarodnog skupa. Da nije pandemije koronaviursa, Zlatibor bi napravio ogroman iskorak i u kongresnom turizmu. S druge strane, brojni su zahtevi sportskih ekipa da im se omogući komfor i posebni tereni i mi se upravo pripremamo za tu vrstu sportske ponude. S jedne strane Davos, s druge Antalija, a u sredini je Zlatibor, koji ima sve mogućnosti za razvoj. Ima prostor, klimatske uslove, nadmorsku visinu, a poznati smo po izuzetnoj hrani i gostoprimstvu – rekao je Stamatović u intervjuu Zlatiborskim vestima.

Za ostvarenje ovih ciljeva već se krenulo sa konkretnim koracima. Vlada Srbije je već obezbedila 8 mil EUR za izgradnju novog sportskog kompleksa za koji već postoji projekat, a očekuje se i skori završetak idejnog rešenja.

– Sportski centar Zlatibor gradićemo na parcelama od hotela Tornik prema podnožju i za to postoji idejno rešenje. U toku je izrada projekta, a potom ćemo raspisati tender za izvođača radova, da bi naredne godine počela gradnja. Procena je da bi trebalo još oko 5 mil EUR da bi se projekat završio. Kompleks će imati petnaest otvorenih sportskih terena i time bismo mogli da udovoljimo domaćim i inostranim klubovima za pripreme pred takmičenja. U novi, moderan sportski kompleks prebacićemo neke sadržaje iz dvorane Švajcarija, gde je planirana izgradnja zatvorenog multifunkcionalnog terena, koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope. Taj prostor mogao bi da se koristi za koncerte i druge manifestacije, ali i za utakmice do ranga evropskog prvenstva – kaže Stamatović.

“Eksplozija” cene zemljišta

Cene građevinskog zemljišta na Zlatiboru dostižu vrtoglave iznose. Rast cena najviše se ostvario najpre nakon rekonstrukcije Ski-centra Tornik, a snažan zamajac rastu dalo je i otvaranje gondole, usled čega je došlo do prave “eksplozije”.

– Primera radi, Opština je oglasila prodaju parcele od nepunih 70 ari u blizini centra Zlatibora po početnoj ceni od 25.000 EUR po aru, a na licitaciji dostigla je iznos od 75.000 EUR. Osim te, prodali smo i još neke parcele po ukupnoj ceni od 9 mil EUR što je dovoljno da vratimo kredit za gondolu, koji je iznosio 7,5 mil EUR. Zlatna gondola nam je otvorila nove perspektive. Povećala se vrednost zemljišta i to nam daje mogućnost da budžetski novac od prodaje i naknada za građevinsko uređenje ulažemo u nove razvojne projekte – zaključuje Milan Stamatović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistička organizacija Zlatibor

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!