fbpx

Žičara K7 spojiće kolašinske ski centre do početka zimske sezone

skiing-4835024_1920

Izgradnja žičare K7, koja će povezati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u tekućoj godini znatno je intenzivirana, postavljeni su svi noseći stubovi, do kraja ove sedmice počeće ugradnja sajle, a narednih dana očekuje se i isporuka korpi.

– Uprava javnih radova je u proteklih sedam meseci uspela da stvori uslove za ubrzanje dinamike realizacije ovog važnog turističkog projekta, što se pozitivno odrazilo na radove na terenu, u nastojanju da žičara bude stavljena u funkciju već za predstojeću zimsku sezonu – saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Reč je o jednom od najznačajnijih projekata unapređenja turističke infrastrukture Crne Gore, koji će omogućiti umrežavanje kolašinskih centara i dodatno pozicioniranje Bjelasice na mapi atraktivnih zimskih evropskih destinacija.

Dužina žičare iznosi blizu 1,5 kilometara, sa kapacitetom do 2600 skijaša na sat. Ugovorena vrenost projekta je 8,998 mil EUR, a do danas su realizovani radovi u vrednosti od 7,7 miliona.

– Uporedo sa izgradnjom žičare, u toku su i radovi na oko devet kilometara ski staza, što će, sa već postojećim ski stazama u okviru skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u velikoj meri doprineti podizanju kvaliteta zimske tursitičke ponude. Ugovorena vrednost izrade tehničke dokumentacije i radova je 1,8 mil EUR – navodi se u saopštenju.

Direktor Uprave javnih radova Boro Lučić izrazio je zadovoljstvo tempom radova na Bjelasici.

– Uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da žičara bude stavljena u funkciju za predstojeću turističku sezonu. Završetak ovog projekta doprineće daljem razvoju Kolašina kao jedne od vodećih turističkih destinaciju u zemlji, ali i otvaranju novih radnih mesta, privrednom razvoju, samim tim i povećanju kvaliteta života stanovnika celog severa – rekao je Lučić.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević rekao je da, zahvaljujući naporima Uprave javnih radova, Skijališta izvođača i nadzora danas imamo priliku da na Bjelasici vidimo skoro završenu novu žičaru i ski staze.

– Sa već postoječih 10 kilometara ski staza na Kolašinu 1600, njihova ukupna dužina biće povećana na 45 kilometara. Takođe, položaj terena omogućiće celodnevno korišćenje, što će značajno unaprediti ponudu, kako u delu kvaliteta, tako i u dužem dnevnom boravku skijaša na ski stazama – istakao je Milošević.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!