fbpx

Želite da posetite svoju destinaciju iz snova? Evo kako se pripremiti za to

sunrise-4987384__340

Putovanja su jedno od najuzbudljivijih i najvrednijih iskustava koje osoba može da doživi u svom životu. Omogućava vam da vidite nova mesta, upoznate nove ljude i naučite o različitim kulturama, uspomene koje napravite tokom putovanja će trajati doživotno.
Kao većina ljudi, verovatno imate listu destinacija iz snova koje se nadate da ćete jednog dana posetiti. Međutim, pretvaranje sna u stvarnost može biti pomalo izazovno. Na kraju krajeva, potrebno je mnogo planiranja i priprema. Proći kroz najvažnije savete o tome kako da se pripremite za odmor na destinaciji iz snova i da ga učinite što prijatnijim i bez stresa. Dakle, bez obzira da li planirate putovanje na plažu ili planine, obavezno imajte na umu ove savete.
Organizujte dnevni boravak ako imate malu decu
Ako putujete sa malom decom, vaš glavni prioritet bi trebalo da bude da organizujete dnevni boravak na svom odredištu mnogo unapred. Dok neki hoteli nude usluge čuvanja dece, dobro istraživanje i pronalaženje najpouzdanijeg vrtića je uvek najbolja opcija. Ako odvojite vreme da pronađete vrtić pre vašeg odmora, možete biti mirni znajući da o vašoj deci brinu profesionalci dok istražujete grad ili učestvujete u aktivnostima. Neki od faktora koje treba da uzmete u obzir kada tražite dnevni boravak uključuju starost vaše dece, radno vreme i cenu. Takođe treba da proverite da li vrtić nudi usluge preuzimanja i odlaska i koje jezike govori osoblje. A ako imate stariju decu, obavezno saznajte da li u okolini postoje aktivnosti prilagođene deci kako bi i oni mogli da uživaju u odmoru.
Nabavite putno osiguranje
Jedna od najvažnijih stvari koje treba da uradite pre odlaska na odmor je da nabavite putno osiguranje. Ovo će vas zaštititi u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti kao što su izgubljeni prtljag, otkazani letovi ili hitni medicinski slučajevi. Putno osiguranje će takođe pokriti sve troškove nastale ako morate da otkažete svoje putovanje zbog bolesti ili drugog hitnog slučaja. U zavisnosti od politike koju odaberete, putno osiguranje takođe može da obezbedi pokriće za prekide i kašnjenja putovanja. Obavezno pažljivo pročitajte sitni otisak vaše politike kako biste tačno znali šta je pokriveno, a šta nije. Ako niste sigurni koja polisa je prava za vas, uvek možete pitati putničku agenciju ili brokera osiguranja za savet. Uzimajući putno osiguranje, možete se opustiti i uživati u putovanju znajući da ste pokriveni u slučaju bilo kakvih potencijalnih hitnih slučajeva.
Vakcinišite se ako je potrebno
U zavisnosti od toga gde putujete, možda ćete morati da dobijete određene vakcine pre putovanja. Na primer, ako idete u Afriku ili Aziju, preporučuje se da se vakcinišete protiv bolesti kao što su žuta groznica, hepatitis A i tifus. Takođe treba da se uverite da su vaše rutinske vakcinacije ažurne, kao što je vakcina protiv gripa. Da biste saznali koje su vakcinacije potrebne ili preporučene za vašu destinaciju, možete proveriti na veb lokaciji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ili razgovarati sa lekarom za putovanja. Takođe bi trebalo da budete sigurni da ponesete svoju evidenciju o vakcinaciji kada putujete jer će neke zemlje zahtevati dokaz o vakcinaciji pre nego što dozvolite ulazak.
Napravite listu pakovanja
Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da biste se pripremili za odmor na destinaciji iz snova je da napravite listu za pakovanje. Ovo će vam pomoći da ne zaboravite nijednu bitnu stvar i da spakujete sve što vam je potrebno za putovanje. Kada pravite listu za pakovanje, vodite računa o klimi vašeg odredišta i aktivnostima koje ćete obavljati na odmoru. Na primer, ako idete na plažu, moraćete da spakujete kupaće kostime, kremu za sunčanje i sandale. Ako planirate planinarenje ili druge aktivnosti na otvorenom, obavezno spakujte odgovarajuću odeću i obuću. Najlakši način da napravite listu za pakovanje je da koristite šablon liste ili aplikaciju kao što je Packing Pro. Ovo će vam omogućiti da kreirate prilagođenu listu pakovanja na osnovu vašeg odredišta, dužine vašeg putovanja i aktivnosti koje ćete obavljati.
Zamenite novac pre nego što odete
Ako putujete u zemlju u kojoj se valuta razlikuje od vaše, dobra je ideja da razmenite novac pre nego što odete. Na ovaj način ćete imati nešto lokalne valute pri ruci kada stignete i nećete morati da brinete o pronalaženju bankomata ili menjačnice na aerodromu. Kada menjate novac, obavezno potražite najbolje cene i naknade. Možete da uporedite cene na mreži ili da pitate svoju banku ili kompaniju kreditne kartice za preporuke. Takođe je dobra ideja da sa sobom ponesete mešavinu gotovine i kreditnih kartica tako da imate opcije kako da platite stvari dok ste na odmoru.
Napravite kopije važnih dokumenata
Pre nego što otputujete, obavezno napravite kopije svih važnih dokumenata kao što su pasoš, vozačka dozvola i polisa putnog osiguranja. Takođe bi trebalo da ostavite kopiju ovih dokumenata prijatelju ili članu porodice u slučaju da ih izgubite na odmoru. Takođe je dobra ideja da skenirate svoje dokumente i pošaljete ih sebi e-poštom kako biste mogli da im pristupite elektronski ako je potrebno. Pravljenjem kopija svojih dokumenata, možete biti sigurni da ćete imati informacije koje su vam potrebne čak i ako su originali izgubljeni ili ukradeni. Alternativno, takođe možete da otpremite digitalne kopije svojih dokumenata na bezbednu uslugu skladištenja u oblaku kao što je Dropbok ili Google Drive, tako da ih uvek možete imati pri ruci bez obzira gde se nalazite.
Istražite lokalne običaje i zakone
Kada putujete u novu zemlju, važno je istražiti lokalne običaje i zakone kako biste bili spremni za ono što možete očekivati. Na primer, u nekim zemljama se smatra nepristojnim kasniti na sastanke ili sastanke. Kod drugih može biti uobičajeno da skinete cipele kada uđete u nečiji dom. Upoznavanjem sa lokalnim običajima možete izbeći da slučajno nekoga uvredite i da znate šta se od vas očekuje na odmoru. Možete istražiti lokalne običaje čitajući turističke vodiče ili pretražujući na mreži informacije specifične za vaše odredište.
Kao što vidite, izvlačenje maksimuma iz svog odmora na destinaciji iz snova je samo priprema. Ako odvojite vreme za planiranje, možete osigurati da vaše putovanje prođe glatko i da ćete se odlično provesti. Zato imajte na umu ove savete sledeći put kada planirate odmor na destinaciji iz snova i uživajte u svom putovanju u potpunosti!

Izvor: TravelDailyNews

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!