fbpx

Zelenika sve privlačnija turistička destinacija – Potrebno još dosta infrastrukturnog uređenja 

9ED9F710-B1DB-44FD-95C9-8EA769B22AEC

U Mesnoj zajednici Zelenika-Kuti beleže ovih dana dobru popunjenost kapaciteta, ali smatraju da turistička ponuda može biti još bolja, posebno u kontekstu infrastrukturnih projekata, koji čekaju realizaciju. 
Prema rečima Ilije Kovačevića, predsednika MZ, aktuelno je nekoliko inicijativa za razvoj etno-turizma na razuđenom području od Luke Zelenika do Lastve kućanske. Naglasio je i da predstoji još mnogo posla na infrastrukturnom uređenju, ove u poslednje vreme sve privlačnije destinacije u opštini Herceg Novi.

– Nažalost, u mestu sa prvim hotelom na Južnom Jadranu još jedna sezona će proći sa neuređenom parkovskom površinom. Zelenika je mesto sa najviše turističkog potencijala na Crnogorskom primorju i šire, ali se važni projekti za meštane i goste sporo realizuju – tvrdi Kovačević.

Osvrćući se na nedavni višednevni požar na brdu Kabao iznad Zelenike i Kuta ističe da se tek sada vidi koliko je bilo važno što su godinama insistirali da se uradi put i infrastruktura u zaleđu, koji će omogućiti relaksaciju prenatrpane obale, koja nije u potpunosti uređena, posebno Zelenika. Ukazuje na to da nažalost u Zelenici prestaje šetališna komunikacija iz pravca Meljina.

– U Zelenici prestaje sve. Nije povezana ni donjim putem od Kumbora. Najčešće je to razlog nesređenih imovinskih odnosa, na potezu od starog hotela na Zelenoj plaži i stanice železničke pruge koja je bila u Zelenici. Sad je to odjednom privatni kompleks zemljišta, gde je planirana neka gradnja. Trebalo bi to, pre svega, da ostaje na narodu u Zelenici i lokalnoj upravi da se što pre osmisli ovaj prostor, kako se ne bi desila “budvanizacija”, a svako da ima privatni i javni interes. Videćemo šta će tu da bude – rekao je Kovačević. 
Ipak, najveći i najvažniji problem je pitanje sanitarne zaštita izvorišta Opačica i izgradnja kanalizacione mreže. Projekat se radi od 2006. godine i još se čeka na regulaciju odvođenja otpadnih voda.

– U cilju obnavljanja vodne dokumentacije, vodne dozvole i vodne saglasnosti na eksploataciju vode iz Opačice, potrebno je poznavati vodni bilans kroz višegodišnje cikluse pale i otekle vode, odnosno, uskladištene i prelivene količine vode – saopštili su iz Vodovoda.

Vodovod je finansirao izradu studijskog dokumenta “Program merenja i registrovanja (monitoring) voda izvorišta Opačica”, koji je izradio dr Zoran Nikić.
Na čekanju brojni projekti

Kovačević je podsetio da je odabrana lokacija ambulante u Zelenici na mestu gde je Dom penzionera, ali se čeka završetak projekta obilaznice na tom području.

– U dogovoru sa Morskim dobrom trebalo bi da se Železnički most radi kao pešački. Intencija je da male barke koriste lokaciju Velike vode na način da se sanira obala i koristi kao mali mandrać. Postoje i drugi projekti na koje se godinama čeka, a mnogi od njih su “zarobljeni” nerešenim imovinsko-pravnim pitanjima – rekao je Kovačević.

Grade merni profil na Opačici

Na osnovu Programa merenja i voda izvorišta Opačica, u Kućanskom polju, najznačajnijeg vodnog resursa u opštini Herceg Novi, preduzeće Vodovod i kanalizacija je počelo izgradnju mernog profila u koritu potoka, koji će služiti za merenje istekle vode iz vodozahvata, kao i merenje količine kišne vode na slivno područje koje prehranjuje Opačicu. Opačica je kaptirana šezdesetih godina prošlog veka i od tada je deo sistema snabdevanje vodom Herceg Novog, a poslednjih godina koristi se samo tokom letnjih meseci, kao nadopuna količinama koje stižu sa Plata, i u slučajevima obustave vode.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!