fbpx

Zeleni hoteli, budućnost hrvatskog turizma

ecohotel-2376536_1920

Porodični mali hoteli pokretači su novih turističkih trendova u Hrvatskoj. Iako ih ima tek oko 400, od čega ih je više od 200 učlanjeno u Nacionalno udruženje, postali su jedan od najpoznatijih brendova s vrhunskom personaliziranom uslugom, a mnogi od njih rade 365 dana u godini.

Uprkos velikim posledicama koji je pandemijska kriza ostavila na njihovo poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak na hrvatskoj turističkoj sceni. Nacionalno udruženje porodičnih i malih hotela kreira novi nacionalni brend Eco zeleni hoteli.

Obnovljivi izvori energije, ušteda energije i vode, zelena nabavka, lokalna hrana, poslovanje bez opasnih hemikalija, uz dodatne aktuelne module sigurnost i covid free…, samo su neki od preduslova prestižne eko oznake, koja zavisno od nivoa održivog poslovanja može biti srebrna, zlatna ili platinasta. I ovo se neće dogoditi preko noći.

Pred Nacionalnim udruženjem porodičnih malih hotela nije lagan zadatak, no vrlo su optimistični i već su krenuli s prvim edukacijama članova.

„Nakon edukacije, sledi ciklus investicija koji će trajati najmanje dve godine pa bismo prve eko zelene porodične i male hotele mogli imati već početkom 2023. Zeleno poslovanje postalo je nužnost ne samo zbog zahteva naših osveštenih gostiju za ekološki prihvatljivim smeštajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. A što je izuzetno važno, na ovaj način dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji planete“, ističe Šime Klarić, predsednik Nacionalnog udruženja porodičnih i malih hotela.

Podsetimo, Evropska unija do 2030. namerava smanjiti izlučivanje štetnih plinova za najmanje 55 posto, što je ispod količine stakleničkih plinova koje se izlučivala 1990., a do 2050. Evropa se obvezala postati ugljenično neutralni kontinent. Hoće li u tome uspeti zavisi od svih nas, poručuju iz Nacionalnog udruženja.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!