fbpx

“Zelena staza” umesto stare pruge Petrovaradin-Beočin

bike-1778118_1920

Biciklistička i pešačka staza kao buduća turistička atrakcija, vodiće duž nekadašnje pruge Petrovaradin-Beočin. Projekat “Zelena staza” saradnjom pokrajinskih i republičkih vlasti, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da bude gotova do kraja sledeće godine.

Prugom Petrovaradin-Beočin više od 15 godina nije prošao voz, te se u više navrata govorilo o uređenju tog pravca. Kako bi bio iskorišćen turistički potencijal njenog položaja, s obzirom na to da se nalazi uz obronke Fruške gore, ali i dodatno razvio cikloturizam, pokrajinske i republičke vlasti donele su odluku da taj deo pretvore u “zelenu stazu”.

– Čak i u vreme korone, preko 17.000 turista je, u onoj najgoroj godini, bilo i biciklom posetilo razna mesta, a pošto se nalazimo na turističkoj ruti dve važne biciklističke evropske staze Velo 11 i Velo 6, hoćemo upravo da obogatimo i turističku ponudu Pokrajine – ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

– Na inicijativu i u saradnji Ministarstva građevine sa Ministarstvom finansija, izdvojili smo sredstva za izradu tehničke dokumentacije za biciklističku stazu koja je u vrednosti od 22 miliona dinara. Ova trenutno dosta zapuštena i obrasla beočinska pruga nekada je predstavljala jedan od najkraćih pružnih pravaca koji je imala naša železnica. Saobraćaj putni je ukinut još 1965. godine, a 2006. godine ova pruga je postala i zvanično prošlost – kaže Enes Buhić, državni sekretar Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

A u budućnosti na mestu rastinja stajaće staza duga 17 kilometara, dok će njena projektno-tehnička dokumentacija biti završena u naredna četiri meseca, kako bi krajem sledeće godine prvi biciklisti mogli proći njome. Zajedno sa svim drugim biciklističkim rutama duž Fruške gore i nova “Zelena staza” biće uskoro mapirana putem aplikacije za bicikliste, kažu u Pokrajinskom sekretarijatu i dodaju da je u planu i proizvodnja domaćih bicikla.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!