fbpx

Zelena priča Slovenije nije samo priča, već zaokružen proizvod!

bled-1797835_1280

Brend Slovenije, a koji je pažljivo stvaran, foksuiran je na održivu destinaciju ili održivost, a koji se reflektira kroz tri glavna stupa razvoja slovenskog turizma i brendiranja – zelena, aktivna i zdrava, a sve prati hrabra vizija ( koja nije samo na papiru ) brenda Slovenije kao zelene butik destinacije.

Slovenija je prva država na svetu koja je proglašena Zelenom destinacijom sveta te je među najodrživijim državama na svetu kao i dobitnica razno raznih globalnih turističkih priznanja upravo domeni održivosti. Svoj brend imidž su jasno pozicionirali kroz sve priče, vizuale, kampanje itd..

Zeleno je novo crno – kažu u slovenskoj turističkoj organizaciji, a iza toga stoji pametno posložen sistem s jasnim kriterijumima, standarda, strategijama i promocijom koja sve to povezuje i kroz strateški dokument Zelene sheme slovenskog turizma.

U okviru nacionalnog programa Zelene sheme dodeljuje se i oznaka SLOVENIA GREEN za razne turističke subjekte. Od destinacija, hotela, agencija do atrakcija. Važno je za naglasiti kako je to aktivan proces na kojem se strateški radi godinama, tačnije počelo se još 2014. godine, a rezultat je jasno vidljiv kroz percepciju brenda Slovenije – Slovenija je zelena! Inače, Slovenija je strateški podelila svoju turističku priču u četiri brend regije – alpska, mediteranska, termalno panonska i Ljubljana i središnja Slovenija.


Ovogodišnji DST ističe posledice pandemije za turizam i ključne izazove, kao i mogućnosti slovenskog turizma na putu oporavka i transformacije. Na pragu novog strateškog razdoblja slovenski turizam stoji na čvrstim temeljima održivog poslovanja i partnerske saradnje. Vreme najvećih izazova u istoriji turizma vreme je za transformaciju infrastrukture, upravljanja i kompetencija. Budućnost pripada odvažnim održivim i digitaliziranim destinacijama. Partnerstvo između države i gospodarstva, uz pomoć sredstava za oporavak i otpornost, omogućuje razvoj za iskorak.” rekla je Maja Pak, direktorica Slovenske turističke organizacije u okviru Dana slovenskog turizma.

Slovenija zabranila prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Takođe, slovenska vlada je ove godine zabranila prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Popis zabranjenih proizvoda uključuje plastični pribor za jelo, tanjre, slamčice, štapiće za uši i štapiće, osim onih koji se koriste u medicinskim uređajima i u industrijskom sektoru.

Vlada je takođe zabranila prodaju posuda i čaša za hranu i piće od ekspandiranog polistirena i uvela zahteve za označavanje određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihove ambalaže. Inače, u 2019. godini EU je donela Direktivu o plastici za jednokratnu uporabu (SUPD) kako bi postupno zabranila upotrebu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu radi smanjenja onečišćenja mora.

Za kraj, odvojite još malo vremena i pogledajte interaktivni video – the story of green Slovenia.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!