fbpx

Zdravstveni turizam će u 2021. godini biti u prvom planu

pexels-andrea-piacquadio-3757942

Pandemija koronavirusa ponovno je aktualizirala temu zdravstvenog turizma. Turisti diljem svijeta, a to pokazuju i brojna istraživanja, promijenili su način razmišljanja i sada se žele osjećati sigurnije. A kako bi se osjećali sigurnije nužno je da steknu povjerenje u destinaciju u koju putuju. Epidemiološki standardi i zdravstvena sigurnost destinacije nalazi se visoko na popisu zahtjeva, posebice stranih turista. Ova godina će zasigurno uvelike ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali i o mogućnosti prilagodbe na nju.

Jedna od hrvatskih destinacija koja ima dugu i uspješnu tradiciju zdravstvenog turizma je i Kvarner. “Aktualnosti u zdravstvenom turizma Kvarnera” bila je tema medijske konferencije koju je sazvala turistička zajednica Kvarnera.

“Temelj zdravstvenog turizma na Kvarneru su vrhunske ustanove i medicinski timovi predvođeni renomiranim i iskusnim liječnicima, te kompletan kvarnerski turistički sektor u kojem hoteli i drugi smještajni objekti te putničke agencije zajednički s turističkim zajednicama i drugim subjektima kreiraju i promoviraju proizvod koji zovemo zdravstveni turizam. Nezaobilazan je čimbenik niz klimatoloških prednosti regije Kvarner, koji uz tradiciju i poznati životni stil Kvarner svrstavaju u top destinacije” – naglasila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Paleta blagodati koju gosti dobivaju na Kvarneru puno je šira od samih zdravstvenih tretmana. Tu su wellness i SPA, estetski tretmani, bogata gastronomija i drugo, što doprinosi “punjenju baterija” koje gosti traže. I upravo su to faktori koji se posebno ističu u promociji Kvarnera kao destinacije zdravstvenog turizma.

“Turistička zajednica Kvarnera u svojim aktivnostima, zajedno s gospodarstvom i uz potporu Primorsko-goranske županije, potiče optimizam i vjeru da će se posljedice pandemije virusa COVID-19 “izliječiti”, te smo sigurni kako će oporavak donijeti nove impulse u putovanjima bez ograničenja, ali uz poštivanje sanitarno-sigurnosno-zdravstvenih standarda, koji će ostati imperativ u putovanjima i boravcima na destinacijama širom svijeta” – napominje Živadinov i najavljuje kako će turistička zajednica Kvarnera, kao i cijeli zdravstveno-turistički sektor prilagoditi marketinške aktivnosti trenutnoj situaciji.

U 2021. godini zdravstveni turizam će biti u prvom planu, a rezultati turističkog prometa u 2020. pokazali su kako je došlo i do određenog “preslagivanja” turističkih tržišta. Fokus djelovanja sada je na najbližim tržištima koja su se i u prošloj godini pokazala kao vjerna, ali i ona s najvećom stopom fleksibilnosti u smislu odlučivanja u zadnji tren i veće mobilnosti zbog blizine.

Očekuje se kako bi se trend gostiju koji dolaze s motivom zdravstvenog turizma, gdje će spajati odmor i zdravstvene usluge, mogao donekle mijenjati. Naime, zahvaljujući promijenjenim poslovnim okolnostima uslijed pandemije, kao što je trend rada od kuće, ujedno se otvorila i mogućnost dužih boravaka, kao i međugeneracijskih, obiteljskih putovanja.

Turistička zajednica Kvarnera sudjeluje u nacionalnom programu, odnosno kampanji koju vodi Ministarstvo turizma i sporta, pod nazivom “Safe Stay in Croatia”, u kojoj će se diljem Hrvatske obilježiti objekti i sadržaji koji zadovoljavaju standarde i protokole prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Turistička zajednica Kvarnera planira zajedno s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera pristupiti i formalnom certificiranju Kvarnera kao destinacije zdravlja, za što postoje preduvjeti u kvaliteti klinika, ponudi turističkih usluga i tradiciji zdravstvenog turizma koja seže još iz 19. stoljeća, pa do današnje moderne medicinske tehnologije i medicinskih timova s međunarodnim ugledom. Ovakva vrsta formalnog certificiranja samo će upotpuniti i pojačati sigurnost destinacije i doprinijeti većoj vidljivosti Kvarnera kao destinacije zdravlja” – dodala je Živadinov.

S obzirom na sve navedeno Ministarstvu turizma i sporta ponuđeno je da upravo regija Kvarner bude obuhvaćena kao pilot-projekt u nacionalnom strateškom dokumentu, odnosno u sklopu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!