fbpx

Zdravstveni turizam biće najvažniji segment turističke ponude Crne Gore

montenegro-5230271_1920

U Crnoj Gori zdravstveni turizam će, u 2024. godini, predstavljati najvažniji segment crnogorske celogodišnje turističke ponude, kojeg prate posebno dizajnirani turistički proizvodi prilagođeni za zdravstvene turiste.

To je definisano Programom razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od prošle do naredne godine, koji su predstavnici Ministarstva zdravlja prezentovani Komori fizioterapeuta Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Komore fizioterapeuta, Ministarstvo je takođe prezentovalo Akcioni plan do naredne godine.

– Na sastanku je istaknuto da je zdravstveni turizam može u relativno kratkom roku da postane jedan od vodećih turističkih proizvoda Crne Gore, posebno koristeći komparativne prednosti (lekovito i aromatično bilje, lekovito blato, živi svet iz mora) – kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, cene zdravstvenih usluga u Crnoj Gori relativno su niže u odnosu na zemlje Zapadne Evrope i jednog broja zemalja Balkana.

– To nas, kao destinaciju i mediteransku zemlju, čini izuzetno konkurentnim kako na evropskom tako i na svetskom tržištu – rekli su iz Komore fizioterapeuta.

Oni su dodali da su predstavnici Ministarstva prezentovali i međunarodni projekat Digitalno preduzetničko gnezdo i industrija 4.0 u Crnoj Gori (DigNEST), koji je finansiran iz programa ERASMUS.

Cilj tog projekta je da doprinese povezivanju univerziteta i privrednika kroz unapređenje ljudskih resursa i digitalnih rešenja koja zadovoljavaju potrebe privrede i koja su prepoznata kroz nacionalne politike, strategije i pravce razvoja.

– Vođeni Strategijom pametne specijalizacije S3, izabrane su dve oblasti za koje se smatralo da Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Crne Gore imaju najviše potreba da razviju svoje kapacitete i iskoriste finansiranje iz ovog poziva, a jedan od njih je i Održivi i zdravstveni turizam – kazali su iz Komore fizioterapeuta.

Oni su kazali da, učešćem u tom projektu, Ministarstvo zdravlja nastoji da unapredi primjenu digitalizacije u oblasti zdravstvenog sistema u Crnoj Gori i da doprinese podsticanju inovativnog pristupa.

Kako su poručili, svi zainteresovani učesnici mogu naći sve potrebne informacije na sledećem link-u.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!