fbpx

Zaštitom klime čuvamo turizam

airplane

Na godišnjoj konferenciji Nemačkog udruženja putnika (DRV) u Grčkoj, Norbert Fiebig proglasio je CO2 neutralnu mobilnost najvažnijim ciljem klimatske politike za turizam.

“S obzirom na sve očitije klimatske promene vrlo jasno kažem: ne možemo tako dalje!” Tako je započeo svoj govor predsednik Nemačke turističke udruge (DRV) na godišnjoj konferenciji DRV-a 2021. na Costa Navarino na Peloponezu. Klimatske promene su “jedan od najvećih, ako ne i najvećih izazova budućnosti”, rekao je Fiebig.

Ogromnu štetu klimi nanosi mobilnost, i to uglavnom putem aviona. “To je naša Ahilova peta ” tekao je Fiebig. U tom kontekstu bitna je dalja modernizacija flote aviona, optimalne rute letenja – ključna reč „Jedinstveno evropsko nebo“ – i pre svega korišćenje sintetičkih goriva iz održive električne energije.
Sama turistička industrija može i mora učiniti znatno više – čak i ako se danas na tržište stavlja sve više održivih ponuda prihvatljivih za klimu. “Mi kao turistička industrija deo smo problema, ali smo i deo rešenja. Stvorićemo transparentnost i osiguraćemo putovanja s prihvatljivim otiskom CO2.

Inače, prošle nedelje je Institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa u ime DRV-a proveo istraživanje u kojem je 62 posto ispitanika reklo je da im je klimatska prihvatljivost putovanja važna ili vrlo važna. Tako razmišlja najviše onih stariji od 60 godina (70%) i oni ispod 30 godina (65%).

Prema tom istraživanju 46 posto bi bilo spremno platiti višu cenu za let ako bi se time nadoknadile emisije CO2. 42 posto prihvatilo bi duže vreme dolaska i odlaska. Uopšteno, više žena nego muškaraca spremno je prihvatiti veće troškove i duže vreme putovanja kako bi učinile nešto za zaštitu klime. Navodi se da su mlađi ispitanici u dobi od 18 do 29 godina pokazali poseban nivo posvećenosti tom problemu.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!