fbpx

Zagrebačka županija: Turistički rezultati u 2021. godini

luggage-933487_1280

Prema podacima iz sistema eVisitor u Zagrebačkoj županiji je u 2021. godini ostvareno 87,5 posto više turističkih dolazaka i 49 posto više noćenja u odnosu na 2020. godinu.

Domaći turisti su u 2021. godini ostvarili 59 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja. Strani turisti ostvarili su 110 posto više dolazaka i 91 posto više noćenja u odnosu na 2020. godinu.

U poređenju s turističkim rezultatima 2019. godine, u 2021. godini ostvareno je 58 posto dolazaka i 69 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini.

Najviše stranih turista u 2021. godini bilo je iz Nemačke, Poljske, Nizozemske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, SAD, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Prema vrsti smeštaja u 2021. godini najviše noćenja ostvareno je u hotelima (40 posto), objektima u domaćinstvu (25 posto), ostalim ugostiteljskim objektima za smeštaj (19 posto) i kampovima (10 posto).

Najposećenije destinacije su bile Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad.

„S obzirom da je i 2021. godinu obeležila pandemija koronavirusa smatram da itekako možemo biti zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima. Turistički radnici uložili su veliki trud kako bi domaći i strani gosti mogli uživati u raznolikoj ponudi naše destinacije osećajući se pri tom sigurno, a Turistička zajednica ZŽ kroz različite kampanje sistemski radi na promociji i privlačenju turista u zeleni zagrebački prsten“ – izjavila je direktorka Turističke zajednice ZŽ Ivana Alilović nadodavši kako je turistički sektor ponovo pokazao da je prilagodljiv i inovativan i da se sinergijom postižu najbolji rezultati.

Nadodala je i kako je prošlu godinu u Zagrebačkoj županiji porastao interes za kućama za odmor koje nude sigurnost, vrhunsku uslugu i autentičan doživljaj.

Inače, prošle godine Zagrebačka županija dodelila je milion kuna bespovratnih potpora preduzetnicima u turizmu kako bi povećali standard i kvalitet usluge u svojim objektima i to kroz obnovu i opremanje smeštajnih jedinica, te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!