fbpx

Zagreb se vraća na turističku kartu

city-3335667_1920

Nakon prošlogodišnje loše sezone, oporavlja se i glavni grad Hrvatske. U prvih nedelju dana avgusta u Zagrebu je broj noćenja porastao za 113 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine više je individualnih dolazaka, najviše iz Nemačke, Poljske i Francuske.

Ne smeta im pogled na grad prepun skela, a ohrabruje ih povoljna epidemiološka situacija.

– Tek smo sada čuli priču o prošlogodišnjim zemljotresima, ali ne zabrinjavaju nas, kao ni koronavirus. Kada smo došli, testirali su nas u hotelu i to nam daje osećaj sigurnosti, rekla je turistkinja iz Kolumbije Maira.

No nema velikih okupljanja. Ova koju smo zatekli u središtu grada verojatno je jedina i najbrojnija danas. Da nije kao nekad kada su stizale destine autobusa na dan, potvrđuju i turistički vodiči.

– Najave postoje za septembar i oktobar moglo bi se dogoditi da bude više grupa, ali za sada su to individualni klijenti. Gotovo svaki dan radim, tako da se ustvari lično ne mogu požaliti iako ne mogu reći za sve kolege da tako rade, poručio je turistički vodič Hrvoje Kuček.

I dok vodiči vode borbu za svaku turu, trgovcima odgovara što se promenio profil turista.

– Potrošači su i kad im ispričaš priču o licitarskom srcu, o topu, kad im pokažeš snimak topa jer top ne puca, jako su zainteresovani i onda naravno ostave koji novčić, dodaje trgovkinja suvenirima Ivana Gospočić.

Da se Zagreb vraća na turističku kartu, potvrđuju i brojevi.

U prvoj nedelji avgusta broj dolazaka porastao je za 123% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Gosti su uglavnom iz evropskih, ali ima i onih iz prekookeanskih zemalja.

– Baka i deda moje majke su iz Hrvatske, iz Zagreba, zato smo došli upoznati grad svojih predaka, istakla je turistkinja iz SAD-a Ashley.

Vlasnici hostela, barem oni koji zbog zemljotresa nisu stavili ključ u bravu, zadovoljno trljaju ruke. Popunjeni su. Čak dižu i cene.

– Već nekoliko puta smo dizali cene jer je potražnja toliko velika da možemo, ističe voditeljica hostela Swanky Mint Tina Sarajlić.

Ipak, rekordna 2019. i dalje je nedostižna. U avgustu je tada bilo dvostruko više dolazaka.

Svi se zato nadaju da će brojeve popraviti najavljeni kulturni događaji – poput festivala “Cest is d’ Best” koji počinje za 10 dana.

– Nisu neka zlatna vremena, ali mi smo probali izvući maksimum iz svega toga. Recimo, imamo ponudu izvođača koji nemaju previše interaktivni show da ne bismo doveli ljude u situaciju da se moraju preblizu družiti, kaže jedan od osnivača festivala Zlatko Petrović.

Samo neka se zadrži povoljna epidemiološka slika, da ulice ove metropole ne završe prazne.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!