fbpx

Žabljak se bliži stoprocentnoj popunjenosti smeštajnih kapaciteta – Najviše gostiju u hotelima sa četiri zvezdice

montenegro-5230271_1920

Žabljak se iz dana u dan bliži stoprocentnoj popunjenosti smeštajnih kapaciteta i na nivou su rekordne 2019. godine, izjavila je direktorka lokalne Turističke organizacije (TO) Vanja Krgović Šarović.

Ona je agenciji Mediabiro rekla da je najviše gostiju iz regiona, odnosno iz Srbije i Hrvatske.

– U samoj strukturi gostiju gotovo su izostali naši najbitniji gosti iz Nemačke i Francuske. Ima ih ali ne u onom procentu na koji smo navikli. Ove godine imamo rast turista iz Litvanije, Ukrajine i Rusije i Belorusije. Naglasila bih da ove godine imamo i goste iz Saudijske Arabije i Egipta, koji ranije nisu bili ni primećeni. Jako nas raduje da tokom avgusta imamo osetan priliv stranih turista. Ove godine imamo oko 60% stranih turista i 40% domaćih – rekla je Krgović Šarović.

Cenovna politika je, kako je navela, apsolutno ista kao i prethodnih godina.

– Imamo blage korekcije cena u hotelima ukoliko turisti rentiraju na duži period ili dolaze sa porodicom, ali u suštini cenovna politika je ista kao i ranije – dodala je Krgović Šarović.

Prema njenim rečima, ono što je karakteristično za ovu godinu jeste da se bolje rentiraju skuplji smeštajni kapaciteti.

Gostima je jako bitna zdravstvena bezbednost, komfor i poštovanje mera. Najbolje su popunjeni hoteli sa četiti zvezdice.

– Međutim, u poslednje vreme se traži i privatni smeštaj, koji se nalazi ruralnim područjima – saopštila je Krgović Šarović.

Kada je u pitanju naplata boravišnih taksi, premašena je 2019. godina, a to bi isto značilo da je znatno smanjena siva ekonomija.

– Kada je u pitanju potrošačka politika, tu imamo veliki pad u odnosu na 2019. Prethodna dva meseca imali smo pad poseta u odnosu na 2019, gde smo zabeležili 50 do 60 odsto popunjenosti iz 2019 – rekla je Krgović Šarović.

Ona očekuje da će takvu sezonu imati do kraja avgusta, a ima najava i za septembar, ali da će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

Što se tiče zimske sezone, Krgović Šarović je saopštila da su uvek spremni, s obzirom na to da imaju dosta meseci u snegu.

– Krenućemo sa pripremama nakon završetka glavnog špica, dakle sredinom septembra – rekla je Krgović Šarović.

Menadžer hotela Soa, Bojan Šutović, je za agenciju Mediabiro izjavio da su dali sve od sebe da na najbolji mogući način spreme sezonu.

– Sezonom smo dosta zadovoljni. Popunjenost hotela je na nivou 2019. godine. Prihodi su manji u odnosu na 2019, jer je platežna moć gostiju oslabila. To, ipak, ništa ne menja jer smo mi prilično zadovoljni ovom godinom – rekao je Šutović.

U hotelu Soa najviše je gostiju iz Izraela, čak 30%. Tu je i nešto gostiju iz Zapadne Evrope. Rusi se trude da dođu iako nema letova.

– Ono što je za nas najprijatnije iznenađenje jeste dosta gostiju iz regiona – dodao je Šutović.

Ove godine, kako je saopštio, imaju niže cene i morali su da budu fleksibilniji.

– Imamo dosta otkazivanja i bili smo prinuđeni da rezervacije budu što fleksibilnije, što nije olakšavajuča okolnost. Pokušali smo da nađemo najbolje moguće načine da se snađemo i mislim da smo i u tome uspeli – dodao je Šutović.

On je zaključuje da su očekivanja za postsezonu odlična, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!