fbpx

Za turiste koji se vraćaju u svoje zemlje iz Hrvatske trenutno nije potrebna samoizolacija

pexels-photo-3597111

Uprkos činjenici što se na karti Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska našla na listi „crvenih“ zemalja/regija, zahvaljujući standardizovanju procesa putovanja unutar EU, turistički tokovi se i dalje odvijaju. 

Za većinu zemalja vrede ista ili slična pravila ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama. Bez obzira što se Hrvatska našla u „crvenom“, za turiste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku trenutno nije potrebna samoizolacija, već predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ukoliko nisu vakcinisani. 

Povoljna epidemiološka situacija preduslov je za što kvalitetnije odvijanje društvenih i ekonomskih zbivanja. U Hrvatskoj u ovom trenutku još uvek boravi više od pola miliona turista što je više u odnosu na isto razdoblje 2019. te to svima treba biti podsticaj i podsetnik da uz odgovorno ponašanje turizam može ostvarivati i dalje odlične rezultate. Pozivam sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških preporuka te vakcinišu u što većem broju kako bi zaštitili sebe i sve koji borave u Hrvatskoj“, istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom objave nove karte ECDC-a.

Kako bi osigurali svim putnicima sve potrebno na njihovom putovanju uzimajući u obzir putovanja u vreme pandemije COVID-19, osigurano je postavljanje dodatnih 350 punktova za testiranje širom zemlje kako bi, ukoliko je potrebno, svi turisti mogli na pristupačnim mestima obaviti testiranje pre povratka u svoje matične zemlje.

Isto takoMinistarstvo turizma i sporta je osiguralo i distribuciju milion i 81 000 testova po povoljnijim cenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smeštaju, a kupljeni testovi su distribuirani u županijske zavode za javno zdravstvo. Takođe, s obzirom na uslove o prelasku granica te interesu turista za vakcinacijom, za strane državljane je omogućeno i vakcinisanje u Hrvatskoj.

Uticaj nove ECDC karte na turističke tokove komentarisao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić: “Ne očekujemo da će nova karta bitno uticati na turističke tokove u zemlji posebno ako znamo da određena i nama važna emitivna tržišta, poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Češke, Nizozemske, SAD-a itd.,  imaju svoj sistem metodologije praćenja i objavljivanja preporuka za putovanja, a prema kojima je Hrvatska i dalje sigurna destinacija. Međutim, ovim putem apelujem da se i dalje svi pridržavamo propisanih epidemioloških mera te da se vakcinišemo u što većem broju kako bi do kraja septembra, pa i u oktobru ostvarili čim bolje turističke rezultate“, izjavio je Staničić te naveo kako je turistički rezultati u dosadašnjem delu godine, u kojoj je do sada ostvareno gotovo 73 miliona noćenja, potvrđuju kako je turistička sezona u Hrvatskoj vrlo uspešna.

Prema trenutnim podacima u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi oko 550 000 turista, dok ih je rekordne 2019. godine u ovo vreme u zemlji boravilo oko 470.000. Inače, U EU je cepljeno više od 70% stanovnika, što znači da većina Evropljana može putovati bez ograničenja.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!