fbpx

Za sedam meseci u Republici Srpskoj 60% više poseta turista nego u istom periodu 2020.

balkana-lake-5329604_1920

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić navela je da je za sedam meseci ove godine u Srpskoj zabeleženo 60% više poseta turista nego lani i da to ukazuje da će Srpska pronaći način da prevaziđe i sanira posledice izazvane pandemijom virusa korona.

Gašić je povodom obeležavanja 27. septembra, Svetskog dana turizma, istakla da je ta oblast jedna od privrednih grana na koje je pandemija virusa korona imala veoma negativan uticaj, te napomenula da Republika Srpska treba da iskoristi potencijal koji ima u prirodnim bogatstvima, jer su upravo to destinacije koje su tražene na svetskom nivou.

– Naše planine, reke, šume i druge prirodne lepote su upravo ono čime treba da se izdvojimo iz ponude svetskih destinacija i Republiku Srpsku predstavimo u najboljem mogućem svetlu – rekla je Gašić novinarima u Banjaluci.

Prema njenim rečima, u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, kada su granice bile zatvorene, do izražaja su došle određene mikrolokacije, te privukle veliki broj turista, kao što su seoska domaćinstva, nacionalni parkovi, banje i planine.

Gašić je istakla da je plan da se u narednom periodu radi na uvezivanju sistema za evidentiranje broja poseta i noćenja turista da bi se znao precizan broj ljudi koji dolaze u Republiku Srpsku i BiH.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević rekao je da su u okviru obeležavanja Svetskog dana turizma pripremljeni izložba fotografija turističkih destinacija Srpske, kao i projekat “Digitalno putovanje kroz Srpsku”.

– Projekat predviđa digitalno putovanje kroz Srpsku i predstavljanje njenih atraktivnih destinacija putem VR naočara da bismo potencijalne turiste na sajmovima na kojima budemo gostovali zainteresovali da posete upravo te lokacije – rekao je Lončarević.

Autor izložbe fotografija i promotivnog videa Vladimir Tadić rekao da je okosnica njegovog rada da prikaže predele Srpske u kojima gotovo da i nema života, ali i onih koje su posećene.

– Osim različitih destinacija, na filmu su predstavljene i brojne aktivnosti koje turistima mogu biti zanimljive, kao što je paraglajding, vožnja kvadovima, penjanje, jahanje i druge – rekao je Tadić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!