fbpx

Za sedam meseci RS posetilo više od 230.000 turista

trebinje-4601122__340

Republiku Srpsku je za sedam meseci, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, posetilo 238.618 turista, koji su ostvarili 574.034 noćenja, što je za 56 odsto više dolazaka i 40 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Srpske.
Iz ove organizacije su istakli da je, ako se uporedi broj ostvarenih noćenja sa istim periodom 2019. godine koja je bila rekordna, ostvareno 10.000 noćenja više.
Prema informacijama sa terena, i u poslednjem kvartalu ove godine u Turističkoj organizaciji Republike Srpske očekuju uspešnu turističku sezonu koja će po rezultatima nadmašiti prethodne.
Najveću posetu, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Nemačka, Austrija, Turska i Italija.
– Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim mestima, zatim slede ostala turistička mesta koja poseduju atraktivne faktore (klimatske, kulturno-istorijske, te rečna i jezerska mesta), zatim planinska i mesta koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od navedenih grupa, a raspolažu ugostiteljskim objektima za smeštaj – istakli su iz Turističke organizacije Srpske.
Strani turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim i planinskim mestima, dok je prosečno zadržavanje turista na destinacijama Srpske 2,4 dana.
Prema podacima republičke Turističke organizacije, u Republici Srpskoj je od 1. jula iskorišteno ukupno 11.606 turističkih vaučera u 18 destinacija.
Oni su naglasili da su vaučeri najviše iskorišteni u Banji Vrućici kod Teslića i smeštajnim kapacitetima u Trebinju, Termama Ozren, Jahorini, Palama, Bijeljini i Banji Laktaši.
Iz Turističke organizacije Republike Srpske napomenuli su da građani Srpske imaju mogućnost korištenja turističkih vaučera do 30. oktobra.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!