fbpx

YUTA predložila Vladi da se smanji cena PCR testa

covid-19-5057462_1920

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) predložila je Vladi Srbije da mladi uzrasta od 16 do 30 godina prilikom vakcinacije dobiju vaučer za turistička putovanja u vrednosti od 50 EUR, od čega bi država subvencionisala 30, a turističke agencije 20 EUR, istakao je u razgovoru za portal N1 direktor YUTA Aleksandar Seničić.
Kako je objasnio Seničić, vaučer bi mogao da se iskoristi za putovanje preko turističkih agencija, kako u zemlji tako i inostranstvu.

– Reč je populaciji koju treba najviše motivisati da se vakciniše protiv kovida-19, jer je prema zvaničnim statistikama upravo u toj starosnoj grupi najmanji broj vakcinisanih. Podelom vaučera pokušali bismo da dodatno motivišemo te mlade ljude da se vakcinišu. Model bi funkcionisao tako što bi država naknadno plaćala agencijama iznos od 30 evra po osnovu tih vaučera, dok bi preostalih 20 EUR predstavljalo učešće samih agencija – naglasio je direktor YUTA.
Seničić je dodao i da je Kriznom štabu i Vladi Srbije upućena inicijativa da deca mlađa od 16 godina, čiji su roditelji vakcinisani, budu oslobođeni plaćanja PCR testa. On je naglasio da deca do tog uzrasta ne mogu da budu vakcinisana, pa je PCR testiranje jedini način da uđu u drugu državu, a to je, kako je istakao, veliki izdatak za porodice.

Sagovornik portala N1 smatra da bi na taj način roditelji bili dodatno motivisani da se vakcinišu. Seničić podseća da je PCR test potrebno uraditi i nakon povratka u Srbiju iz svih država izuzev Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Bugarske i Mađarske.
– Ukoliko putuju na destinacije kao što su Turska ili Egipat, kao i u Grčku avionom, nevakcinisani građani Srbije po povratku u zemlju dobijaju rešenje o karantinu, koji mogu da prekinu jedino ako ponovo urade PCR test i dobiju negativan rezultat. Dakle, deca do 16 godina u tom slučaju moraju da se testiraju dva puta, a to je trošak od čitavih 18.000 dinara po detetu – zaključio je Seničić.

PCR test da bude jeftiniji
Aleksandar Seničić je potvrdio za N1 i da je YUTA uputila molbu nadležnima da cena PCR testiranja na lični zahtev bude umanjena. Kako kaže, građani Srbije se sve češće odlučuju da se testiraju u susednim zemljama, gde su cene testova znatno povoljnije. Napominje da se to najviše radi u Severnoj Makedoniji, u kojoj je cena PCR testa oko 35 EUR, dok porodice mogu da računaju i na popust ukoliko se testira više članova.
– Sa cenom PCR testa od 9.000 dinara ljudi će radije da putuju na destinacije za koje testiranje nije potrebno, a tada i budžet ostaje bez tog prihoda. Ukoliko bi testiranje na lični zahtev koštalo, na primer, 3.000 dinara, država bi imala daleko veći promet, a i po toj ceni bi mogla nešto da zaradi – zaključio je Seničić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!