fbpx

YUTA: Aneksima produžiti agencijama polise osiguranja za tri meseca

Travel Agency

Pokušaćemo danas i sutra u razgovorima sa osiguravajućim kućama da nađemo rešenje za problem u kome su se našle turističke agencije nakon što su osiguravači odlučili da ih više ne osiguravaju, što bi kao posledicu moglo imati to da agencije od 1. oktobra ostanu bez licenci za rad, izjavio je Tanjugu direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Navodi da bi moguće rešenje u ovom trenutku bilo da turističke agencije kroz anekse dobiju produženje važenja polisa osuguranja do Nove godine.
Povodom navoda iz YUTE, u Udruženju osiguravača kažu za Tanjug da je u ovim uslovima davanje polise osiguranja kao garancije putovanja previše rizično i neisplativo, kao i da se trenutno polisa ne može reosigurati.

Inače, da bi agencije mogle da apliciraju za nove licence koje im ističu 1. oktobra, po zakonu, moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi ili kao polisa osiguranja ili eventualno kao bankarska garancija što je kod nas neizvodljivo.

Seničić smatra da se produžavanje polise na za tri meseca kroz aneks osiguravačima rizik ne uvećava, jer ga već imaju kroz putovanja koja su ranije ugovorena i osigurana.

– Takođe, ne treba ni očekivati nekih velikih putovanja u ta tri meseca, a produženje bi nama omogućilo da u saradnji sa novim ministarstvom turizma, koje će biti formiramo, pokušamo da taj problem rešimo trajnije – kaže Seničić.
Prema njegovim rečima, zaključak sa jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija jeste da sada nema puno prostora za pomoć džave u prevazilaženju tog problema, jer se radi o tehničkoj vladi koja ne može da donosi nikakve pravne akte.

– Oni će sa svoje strane pokušati da izdejstvuju neko rešenje, mada su mogućnosti sužene. Naravno, ne može se dozvoliti da se krši zakon, a zakon predviđa da agencije moraju da imaju garancije putovanja, bez kojih izlaskom iz posla osiguravajućih kuća ostaju – kaže Seničić.

On ističe da će, ako agencije od 1. oktobra zaista ostanu bez licenci, pod upitnikom biti samo nova putovanja, a da će se sva ona uplaćena do kraja septembra realizovati normalno, odnosno biće pokrivena osiguranjem.

– Nemamo razumevanja za ovakav odnos osiguravajućih kompanija. Zbog dobre saradnje u programu putnog zdravstvenog osiguranja, gde oni ostvaruju dobre rezultate, ovo može da ima i loše posledice po njihovo poslovanje u budućnosti pa bi trebalo da i kod njih postoji dobra volja da prevaziđemo ovaj problem, makar kroz anekse – rekao je Seničić Tanjugu.

U Udruženju osiguravača kažu da su turističke agencije i društva za osiguranje, u poslu izdavanja garancija putovanja partneri duže od jedne decenije, ali da ta vrsta osiguranja sada nije isplativa kao ranije za osiguravače.

Navode da se i inače tim poslom bavi samo nekoliko društava za osiguranje.
– Naglašavamo i da ne postoji nikakva zajednička odluka ili dogovor osiguravača da iz ovog posla izađu, već se radi o pojedinačnim odlukama konkretnih društava koja se ovim poslom bave – stoji u saopštenju udruženja koje je dostavljeno Tanjugu.

Navodi se takođe da su razlozi zbog kojih društva koja su se ovim poslom bavila, više ne žele to da rade, veoma jednostavni i nalaze se u činjenici da se radi o prevelikom riziku, za koji u ovom trenutku nije moguće obezbediti reosiguranje.

– Napominjemo i da premija osiguranja za trenutno važeće polise nije plaćena društvima za osiguranje od strane turističkih agencija u najvećem delu. Premija se ne plaća od početka krize izazvane korona virusom – kažu u Udruženju osiguravača.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!