fbpx

WTTC: Zaposlenost u turizmu u Francuskoj mogla bi premašiti nivo pre pandemije

xuan-nguyen-kqZuOoRTtMc-unsplash

Hiljade radnih mesta će biti vraćena ako vlada nastavi da ukida ograničenja za putovanja – piše WTTC.

Doprinos sektora BDP-u mogao bi da dostigne 182 milijarde evra u 2022. godini

London, UK: Novo istraživanje Svetskog saveta za putovanja i turizam (VTTC) otkrilo je da bi francuski sektor putovanja i turizma mogao da dobije više od 60.000 radnih mesta ove godine u poređenju sa 2019, dostigavši 2,8 miliona i premašivši nivoe pre pandemije za 2,3%.

U 2019. godini, pre nego što je izbila pandemija, francuski sektor putovanja i turizma doprineo je svojoj ekonomiji sa skoro 211 milijardi evra (8,5% privrede zemlje).

Međutim, 2020. godine pandemija je imala veliki uticaj na sektor, a doprinos putovanja i turizma francuskoj ekonomiji je skoro prepolovljen za neverovatnih 48,8%, na skoro 108 milijardi evra (4,7% ukupne privrede).

Najnovije istraživanje globalnog turističkog tela pokazuje da ako Francuska, sa više od tri četvrtine stanovništva koje je već potpuno vakcinisano, nastavi da ublažava ograničenja tokom cele godine, doprinos sektora privredi mogao bi da dostigne 182 milijarde evra 2022. godine, samo 13,5% iza nivoa pre pandemije.

Što se tiče zapošljavanja, nakon gubitka hiljada radnih mesta 2020. godine, kada su kompanije za putovanja i turizam u Francuskoj pretrpele ozbiljne gubitke zbog ozbiljnih ograničenja putovanja i potpunih zatvaranja granica, sektor bi mogao da povrati poslove izgubljene tokom 2020. godine kako bi ove godine dostigao skoro 2,8 miliona zaposlenih u sektoru. – 2,3% iznad nivoa iz 2019. godine.

Džulija Simpson, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a, rekla je: „Fantastično je videti tako snažan oporavak zemlje koja je dala prioritet svom sektoru putovanja i turizma. Naše najnovije istraživanje pokazuje koliko je oporavak francuskog sektora putovanja i turizma ključan za ponovno pokretanje nacionalne ekonomije.

„Milioni sredstava za život zavise od procvata sektora putovanja i turizma, a zahvaljujući podršci francuske vlade, sektor bi uskoro mogao da postigne potpuni ekonomski oporavak i vrati sve poslove izgubljene tokom pandemije.

Pogled na evropska putovanja i turizam

Istraživanje WTTC-a pokazuje da bi prognoze za Evropu mogle biti jednako pozitivne, s tim da se sektor putovanja i turizma u regionu takođe približava nivoima prije pandemije ove godine.

Prema istraživanju, doprinos sektora ekonomiji regiona mogao bi da dostigne skoro 1,7 biliona evra, samo 12 odsto ispod nivoa pre pandemije, dok bi zaposlenost mogla da dostigne više od 38 miliona radnih mesta, samo 0,4 odsto manje od cifara iz 2019.

Da bi ove godine dostigli nivoe koji su bili blizu nivoa pre pandemije, VTTC kaže da francuska vlada i vlade širom kontinenta moraju da nastave da se fokusiraju na uvođenje vakcine i bustera – omogućavajući potpuno vakcinisanim putnicima da se slobodno kreću bez potrebe za testiranjem.

Globalno turističko telo takođe apeluje na vlade da se odreknu ograničenja i omoguće međunarodna putovanja koristeći digitalna rešenja, kao što je EU digitalni COVID sertifikat, koji omogućavaju putnicima da dokažu svoj status na brz, jednostavan i bezbedan način.

Izvor: WTTC

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!