fbpx

WTTC: Sektor putovanja i turizma na Bliskom istoku mogao bi porasti na 246 milijardi dolara u 2022.

ling-tang-yBroAF1cN3I-unsplash

London, UK: Novo istraživanje Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC) otkrilo je da bi sektor putovanja i turizma na Bliskom istoku mogao da dostigne 246 milijardi dolara ove godine, samo 8.9% iza nivoa pre pandemije.

U 2019. godini, pre nego što je pandemija udarila i počela da uništava ekonomije širom sveta, sektor putovanja i turizma na Bliskom istoku je bio u procvatu, generišući 270 milijardi dolara privredi regiona.

Međutim, 2020. godine, kada je COVID-19 doveo međunarodna putovanja do skoro potpunog zastoja, njegov doprinos se više nego prepolovio, pao za 51.1%, pretrpevši brutalni gubitak od više od 138 milijardi američkih dolara.

Najnovije istraživanje WTTC-a pokazuje da bi, kako region nastavlja da se oporavlja od pandemije, sa velikim tržištima koja ponovo otvaraju granice i ublažavaju ograničenja za putovanja, doprinos ovog sektora zapošljavanju mogao skoro dostići nivoe pre pandemije ove godine.

Istraživanje WTTC-a otkriva da ako zemlje nastave da sprovode program vakcinacije tempom ove godine, a ograničenja za međunarodna putovanja budu ublažena širom sveta – 6,8 miliona ljudi moglo bi da bude zaposleno u sektoru do kraja 2022. godine, što je samo 40.000 manje od pre- nivoa pandemije.

Džulija Simpson, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a, rekla je: „Pandemija COVID-19 izazvala je značajne gubitke u sektoru putovanja i turizma na Bliskom istoku, ali sada imamo razloga za pravi optimizam.

„Od početka pandemije, vlade širom Bliskog istoka pokazale su stvarnu posvećenost putovanjima i turizmu. Posebno je Saudijska Arabija pokazala snažno liderstvo tokom krize i ulaže velika ulaganja u putovanja i turizam.

2022. je spremna za snažan oporavak ako vlade širom regiona nastave da otvaraju svoje granice i uklanjaju ograničenja putovanja što će imati ogroman pozitivan efekat i na ekonomiju, društvo i radna mesta.

Da bi ove godine dostigli nivoe koji su bili blizu nivoa pre pandemije, WTTC kaže da vlade širom sveta moraju da nastave da se fokusiraju na uvođenje vakcine i omogućavaju potpuno vakcinisanim putnicima da se slobodno kreću.

Globalno turističko telo takođe apeluje na vlade na Bliskom istoku i širom sveta da se odreknu ograničenja i omoguće međunarodna putovanja koristeći digitalna rešenja koja omogućavaju putnicima da dokažu svoj status na brz, jednostavan i bezbedan način.

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!