fbpx

WTTC: Oporavak putovanja i turizma se može ubrzati

7AD90629-06AB-4481-ABD9-81E98CEB4197

Nastavak sporog oporavka sektora putovanja i turizma ima veliki uticaj na rast globalnog BDP-a. Prema istraživanju Svetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) taj rast bi u ovoj godini mogao biti skromnih 30,7%.

Naime, 2019. godine sektor putovanja i turizma generisao je globalnom ekonomijom gotovo 9,2 biliona dolara, no prošle godine pandemija je gotovo potpuno zaustavila putovanja i turizam, što je rezultovalo padom od 49,1% i gubitkom od gotovo 4,5 biliona američkih dolara.

Čak i ako će globalna ekonomija u ovoj godini ostvariti rast od putovanja i turizma za trećinu, to će predstavljati samo 1,4 biliona dolara s naglaskom na činjenicu kako je porast podstaknut ponajviše domaćom potrošnjom.

Ekonomsko modeliranje za WTTC je sproveo Oxford Economics, a osnovni scenario izrađen je temeljem trenutnog globalnog uvođenja vakcinisanja, poverenja potrošača i ublaženim ograničenjima putovanja u nekim regijama sveta.

Prema navedenom istraživanju ni oporavak u 2022. godini ne bi bio značajniji, odnosno mogao bi doživeti sličan umeren godišnji porast od 31,7%.

Prema podacima WTTC-a prošle godine izgubljeno je čak 62 miliona radnih mesta u sektoru putovanja i turizma, a s trenutnim tempom oporavka, ove će godine broj radnih mesta porasti za samo 0,7%. Za sledeću godinu očekuju se nešto optimističnije brojke, odnosno povećanje broja radnih mesta za pozitivnih 18%.

Ipak, doprinos sektora i rast broja radnih mesta, kako pokazuje istraživanje, mogli bi biti pozitivniji i ove i sledeće godine, ako se ispune neki uslovi. Na primer, dopustiti slobodno kretanje potpuno vakcinisanim putnicima, implementirati digitalna rešenja koja svim putnicima omogućuju jednostavno dokazivanje statusa COVID-a, priznavanje svih vakcina odobrenih od Svetske zdravstvene organizacije ili bilo kojeg od strogih regulatornih tela i postizanje dogovora svih nadležnih tela da je međunarodno putovanje sigurno uz poboljšane zdravstvene i sigurnosne protokole.

Ako se ova četiri važna pravila budu ispoštovala pre kraja ove godine, istraživanje pokazuje kako bi uticaj na globalnu ekonomiju i radna mesta mogao biti značajan, odnosno mogao bi skočiti za 37,5% i doseći 6,4 biliona američkih dolara. Još uvek postoji nada, ako se ograničenja nastave ukidati i pojača se međunarodna saradnja, vlade bi mogle vratiti gotovo 19 miliona radnih mesta pre kraja godine što je porast od 6,8%.

Trend bi se nastavio i sledeće godine kada bi doprinos ovog sektora globalnoj ekonomiji mogao zabeležiti porast od 34%, i dostići ​​8,6 biliona dolara, što je blizu rezultata iz 2019., rekordne godine za putovanja i turizam. Slično, broj radnih mesta mogao bi premašiti nivo iz 2019., odnosno ostvariti porast od 20,1%, na više od 349 miliona.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!