fbpx

WTTC: jedinstveno digitalno rešenje ubrzaće oporavak međunarodnih putovanja

phone-869669_1920

Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC) u svom izveštaju daje preporuke vladama i identifikuje četiri ključna digitalna rešenja za obnovu međunarodne mobilnosti.

Naime, u izveštaju WTTC poziva vlade na usvajanje međunarodno koordinisanog odgovora na COVID-19 za sektor putovanja i turizma, te na implementaciju digitalnih rešenja koja će olakšati nastavak sigurnih međunarodnih putovanja.

Sledeći smernice Svetske zdravstvene organizacije (WHO), WTTC je identifikovao četiri najraširenije digitalne potvrde o vakcinaciji protiv COVID-a. Uz EU digitalnu COVID potvrdu, tu su još ICAO Visible Digital Seal, DIVOC i SMART zdravstvene kartice. Veće poziva vlade da prihvate ove glavne međunarodne standarde kao dokaz statusa COVID-19, dok se radi na jedinstvenom globalnom rešenju.

Izveštaj, “Digitalna rešenja za oživljavanje međunarodnih putovanja”, pokazuje kako bi međunarodni putnici, bilo da su potpuno vakcinisani ili su negativni, imali globalno priznati digitalni COVID certifikat koji bi im omogućio slobodno i sigurno putovanje bilo gde u svetu.

Izveštaj se bavi trenutnim globalnim izazovom, odnosno šarolikom politikom i procesima, koji ne samo da su složeni i neodrživi, ​​nego i dodatno ometaju oporavak sektora koji već ima problema.

Kako bi se pozabavile ovim problemom, vlade bi trebale stvoriti vlastiti “Digitalni Travel Portal”, odnosno internet stranicu, koja bi putnicima omogućila elektroničku podelu svojih digitalnih potvrda o vakcinaciji ili testiranju protiv COVID-a, sa svojim odredištem, pre nego što započnu putovanje.

Nakon što rezervišu putovanje, putnici bi jednostavno otišli na internet portal kojim upravlja odredište, gde bi se učitao njihov digitalni COVID certifikat, proveravajući status online i u nekoliko sekundi, izbegavajući zbunjujuće procese i duge redove.

Uz WHO, ovaj inovativni izveštaj i preporuke takođe se oslanjaju na smernice Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i obveze koje su preuzele vlade G7 i G20 za oživljavanje sigurnih međunarodnih putovanja.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!