fbpx

WTTC i ETC pozivaju države članice EU da izbegnu nametanje bilo kakvih ograničenja za slobodu kretanja

vaccine-5755081_1920

Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC) i Evropska putnička komisija (ETC), uz potporu brojnih ključnih činioca putovanja, pozvali su države članice EU-a da usklade svoje odgovore na pogoršanje situacije s COVID-19 i izbegnu nametanje bilo kakvih ograničenja za slobodu kretanja po Evropi.

Organizacije kažu da ovaj sektor ne može priuštiti nedosledne i stalno promenjive nacionalne odgovore na pandemiju, a zajednički pristup EU-a jedino je rešenje za spašavanje posrnulog sektora putovanja i turizma u Evropi.

WTTC i ETC navode kako Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sada priznaje da ograničenja putovanja u EU nisu imala značajan uticaj na smanjenje prenosa virusa, hospitalizacija ili smrtnih slučajeva. Takođe, naglašavaju da mere koje imaju za cilj ograničavanje prelaska granice ne bi imale nikakve zdravstvene koristi, ali bi mogle rezultirati velikim ekonomskim uticajem na regiju.

Prema najnovijem istraživanju WTTC-a, do 900.000 radnih mesta je u opasnosti u celom sektoru putovanja i turizma u EU-u ove godine ako se ograničenja putovanja ponovno uvedu ove zime. Nadalje, vlade širom EU-a mogle bi izgubiti do 35 milijardi evra iz doprinosa sektora ekonomiji pre kraja 2021. ako se stroga ograničenja putovanja vrate na snagu.

Hitno moramo vratiti samopouzdanje putovanju, a ne stvarati još više nesigurnosti, ističe Julia Simpson, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a, te dodaje kako je od vitalnog značaja da imamo pravilno koordiniran odgovor u celoj EU koji i kompanije i putnici mogu razumeti.

“Uvođenjem vakcinacije širom EU-a među najboljima je u svetu sa 65% stanovništva koje je sada potpuno vakcinisano. Ne možemo si dopustiti da se poništi sav teško zarađeni napredak ostvaren ove godine. To će imati katastrofalne posledice za radna mesta i sredstva za život. Iako u potpunosti prepoznajemo da je zaštita javnog zdravlja najvažnija, pozivamo sve države članice EU-a da nastave koristiti EU-ov digitalni COVID sertifikat, koji je uspešno omogućio potpuno vakcinisanim ljudima da putuju sigurno i slobodno.”

Luís Araújo, predsednik ETC-a istakao je kako se približavaju hladniji meseci i neke evropske zemlje se suočavaju s pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Pozivamo vlade EU-a da rade zajedno kako bi osigurale slobodu kretanja širom Europe. Moramo izbeći bilo kakvu dalju neizvesnost ili fragmentaciju. Uz visoku stopu vakcinacije, EU COVID sertifikat i stroge sigurnosne protokole na snazi, sigurno je putovanje apsolutno moguće. Uoči dugo očekivane praznične sezone, građanima EU-a potrebna su jasna i koherentna pravila” navodi Araújo.

Prošle godine, istraživanje WTTC-a otkrilo je da je više od dva miliona radnih mesta u putovanju i turizmu izgubljeno u celoj EU, a njegovo najnovije istraživanje otkriva da bi, ako se 2022. uvedu široka ograničenja 2022., u igri bila još tri miliona radnih mesta sledeće godine.

Nakon 18 meseci u kojima su ekonomije širom sveta već bila poharana pandemijom COVID-19, istraživanje WTTC-a takođe pokazuje da bi, ako bi kaznena ograničenja ostala na snazi veći deo sledeće godine, moglo doći do gubitka više od 143 milijarde evra iz ekonomije EU.

Za kraj, WTTC i ETC naglašavaju kako će samo koordinirani pristup spasiti milione i finansijska sredstava za život onih koji zavise od turističkog sektora.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!