fbpx

WTTC: Globalni gubitak u sektoru putovanja i turizma u 2020. gotovo 4,5 biliona dolara

airport-4120835_1920

Gubitak u globalnom sektoru putovanja i turizma u 2020. je dosegnuo gotovo 4,5 bilijuna američkih dolara, dok je doprinos tog sektora globalnom BDP-u gotovo prepolovljen, što potvrđuje razoran utjecaj pandemije covida-19 na taj sektor, ističu iz Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC.
  
Pozivajući se na svoje nedavno objavljeno godišnje izvješće o ekonomskom utjecaju pandemije na globalna putovanja i turizam, iz WTTC-a napominju da je u 2020. bilo i nešto dobro – razne sheme državnih i drugih mjera za očuvanje radnih mjesta spasile su milijune zaposlenih u tom sektoru da ne ostanu bez primanja i poslodavce da zadrže radnike.
 
No, upozoravaju da prijetnja tim radnim mjestima uslijed nastavka širenja pandemije ostaje, ali i da bi se brzom akcijom, koordiniranim mjerama i najavljenim ubrzanim, a ne usporenim procjepljivanjem izgubljeni poslovi i doprinos BDP-u mogli vratiti do 2022.

“Gotovo prepolovljen doprinos sektora putovanja i turizma globalnom BDP-u znači i da je smanjen na 4,7 bilijuna dolara u 2020., s gotovo 9,2 bilijuna dolara iz 2019., a što znači i da je u 2020. činio ‘samo’ 5,5 posto globalne ekonomije, za razliku od 2019. kada je imao udjel od 10,4 posto“, naglašavaju iz WTTC-a.

Komentirajući takav pad u svjetskoj turističkoj i industriji putovanja, iz WTTC-a ocjenjuju da su ogromni gubici nagomilani u 2020. “slika sektora koji se bori za opstanak suočen s mnogim ograničenjima putovanja i nepotrebnim karantenama, koje i dalje prijete hitnom oporavku svjetske ekonomije, pa i turizma”.
 
Tome dodaju i podatke da je u 2019., kada su globalno putovanja i turizam ‘cvjetali’ i generirali svako četvrto od svih novih radnih mjesta u svijetu, taj sektor globalno donosio 334 milijuna radnih mjesta ili 10,6 posto svih u svijetu, ali ih je u pandemiji izgubljeno više od 62 milijuna, što je, kako navode, pad od 18,5 posto.
 
Gubici radnih mjesta osjetili su se u cijelom ekosustavu putovanja i turizma, a posebno su pogođena mala i srednja poduzeća, koja čine 80 posto svih poduzeća u tom sektoru. Snažno su time pogođene i žene, koje u svjetskom turizmu čine većinu zaposlenih, ali isto tako velik je utjecaj tih gubitaka i na mlade i manjine.
 
Bez potpunog i hitnog oporavka putovanja i turizma mogla bi se izgubiti i mnoga radna mjesta i poslovi trenutno podržani vladinim shemama zadržavanja radnika, smanjenim radnim vremenom i drugim“, poručuju iz WTTC-a, iz kojeg pohvaljuju vlade širom svijeta na relativno brzom odgovorima za očuvanje radnih mjesta u tom sektoru, ali se i boje da mnoge vlade neće moći nastaviti podržavati ugrožena radna mjesta na neodređeno vrijeme.”Vlade se moraju obratiti sektoru putovanja i turizma kako bi pomogle njegov oporavak i da se pokrene globalno gospodarsko oživljavanje“, preporučuju iz tog Svjetskog vijeća.

U novom izvješću iznose i još neke, kako kažu, “šokantne detalje” utjecaja pandemije, da su primjerice ogromni gubici u tom sektoru rezultat “ograničavanja putovanja i nepotrebnih karantena”, te da je međunarodna putnička potrošnja u 2020. smanjena 69,4 posto u odnosu na 2019., a domaća putnička potrošnja nešto manje, za 45 posto, i to zbog ‘nekih’ unutarnjih putovanja u mnogim zemljama.
 
“WTTC-ovo godišnje izvješće o ekonomskom utjecaju pokazuje puni opseg ‘boli’ koju trpi sektor u proteklih 12 mjeseci, što je uništilo toliko života i poduzeća, velikih i malih. Jasno je da je samo globalni sektor putovanja i turizma devastiran i opterećen neviđenim gubitkom i smanjenjem utjecaja u globalnom BDP-u. Stoga je važnije nego ikad da putovanja i turizam dobiju potrebnu podršku kako bi mogli pomoći u gospodarskom oporavku, što će biti ključno za omogućavanje svijetu da se oživi od učinaka pandemija
“, poručila je predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara.
 
Unatoč svemu, u WTTC-u vjeruju, a i prema istraživanju koje su proveli, da bi se u slučaju jačanja međunarodne mobilnosti i putovanja do lipnja ove godine, mogli značajno potaknuti i poslovi, što bi onda moglo donijeti i poraste udjela putovanja i turizma u globanom BDP-u, no razinu iz 2019. ne očekuju prije 2022. 
 
WTTC također predviđa i da će se putovanja i turizam nakon 2022. početi jače oporavljati i rasti po godišnjoj stopi iznad 25 posto, uz, naravno, globalno ubrzavanje cijepljenja, te da bi to moglo i vratiti i izgubljenih 62 milijuna radnih mjesta u tom sektoru.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!