fbpx

WTTC dodelilo Hrvatskoj „Međunarodnu oznaku za sigurna putovanja“

Split

Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC), koje predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, kreiralo je u maju ove godine posebnu oznaku za sigurna putovanja koje putnicima omogućuje identifikaciju destinacija i kompanija širom sveta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

Institucije država članica WTTC-a te udruženja u turističkoj industriji imaju ulogu ambasadora za sigurna putovanja koji svim deonicima u turističkoj industriji, kao što su hoteli, restorani, aviokompanije, turoperatori, rent-a-car, kompanije koje pružaju usluge prevoza, aerodromi i slično, osiguravaju okvir za sprovođenje protokola o sigurnim putovanjima. Svi navedeni predstavnici koji ispunjavaju definisane protokole WTTC-a o zdravstvenoj sigurnosti i higijeni moći će se prijaviti za dobijanje i korišćenje ove međunarodne oznake.

„Hrvatska je ponosna na saradnju sa WTTC-om u ovim teškim vremenima za sve predstavnike u turističkoj industriji. Kao popularna evropska i mediteranska destinacija, trudimo se suočiti sa svim poteškoćama i osigurati stabilnost i sigurnost lokalnom stanovništvu i svim putnicima koji su nas odlučili posetiti ove godine, uprkos trenutnim okolnostima. Da bi se omogućilo „novo normalno“, pripremili smo potrebne sigurnosne protokole i mere kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje svih turista. Iskreno verujemo da će usklađivanje s globalnim protokolima WTTC-a biti sledeći važan korak u osiguranju i stabilizaciji ne samo tekuće sezone, već će predstavljati i važan korak za održiv i pametan budući razvoj ovog vrlo važnog ekonomskog sektora, izjavila je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kao deo protokola o sigurnim putovanjima, ove međunarodne mere pružaju doslednost i smernice pružaocima usluga u turizmu i turistima u novom pristupu zdravlju, higijeni, održavanju socijalne distance i ostalom u „novim normalnim“ okolnostima pandemije COVID-19. Protokoli su dizajnirani na temelju iskustva članova WTTC-a u suočavanju s pandemijom COVID-19 i na temelju smernica Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Uz Hrvatsku, u Europi su WTTC-ovu oznaku sigurnosti dobili još i Portugal, Španija, Slovenija, Bugarska, Crna Gora, Ukrajina i Turska, a u svetu je poseduju još 22 države te brojni gradovi i regije.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!