fbpx

Vlada Srbije izdvojila 500 miliona dinara za subvencionisanje odmora u Srbiji

serbia-5332406_1920

Udruženje Moja Srbija pozvalo je ugostitelje i hotelijere da se uključe u akciju vezanu za vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji i da svojim učešćem omoguće građanima Srbije što veći izbor objekata i destinacija za odmor.

U svom predlogu budžeta za 2022. godinu, Vlada Republike Srbije opredelila je sredstva za subvencionisanje odmora u Srbiji u iznosu od 500.000.000 dinara, što pokriva kvotu od 100.000 vaučera.

Subvencije koje su tokom nekoliko prethodnih godina date za razvoj domaćeg turizma dale su izvanredne rezultate. Prihodi od turizma rastu iz godine u godinu, a sve veći broj naših građana odlučuje da svoj odmor ili jedan deo odmora provede u Srbiji.

Ovogodišnji vaučeri su potrošeni brže nego ikada do sada. Vlada je krajem prošle godine odlučila da se u 2021. dodeli 100.000 vaučera, ali je sredinom godine odobrila i dodatnih 50.000 vaučera. Poslednja kvota od 30.000 vaučera potrošana je za manje od dva sata.

Za svoj odmor, građani su ove godine najčešće birali Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, ali je veliko interesovanje vladalo i za Prolom banju, Ribarsku banju, Taru, Divčibare, Kopaonik, kao i za mnoga druga mesta u Srbiji.

Pozivamo ugostitelje i hotelijere u Srbiji da se u što većem broju uključe u akciju i ponude svoje smeštajne kapacitete po subvencionisanim uslovima. Zadovoljni smo što je Vlada Srbije odlučila da nastavi akciju i tokom 2022. godine, a nadamo se da će nastavak uslediti i u narednim godinama nakon toga.

Mnogi ugostitelji su tokom prethodnih godina podigli investicione kredite i poseta im je neophodna, a građanima je često ova subvencija prelomna u donošenju odluke na koji način će organizovati svoj odmor. Sa druge strane, žao nam je što Vlada Srbije nije usvojila naš predlog da se odmah u startu odobri 250.000 vaučera za stanovništvo.

Po našim istraživanjima to je optimalan broj vaučera koji je potreban našim građanima, a odobravanjem tolike kvote državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu – izjavio je Milan Ristić iz udruženja Moja Srbija i dodao da ova subvencija ima veliki značaj, kako za razvoj domaćih turističkih destinacija, tako i za zdravlje stanovništva, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

– Pandemija koja traje već dve godine, mračne vesti koje stižu sa svih strana i briga za zdravlje i život svojih najmilijih predstavljaju veliki psihološki pritisak na stanovništvo čitavog sveta, pa i Srbije. U atmosferi straha i nesigurnosti veoma je bitno da građani nađu vremena za opuštanje i relaksaciju. S tim u vezi, podela vaučera za odmor u Srbiji predstavlja veliku podršku onim građanima koji nisu u dobroj finansijskoj situaciji pa sebi ne mogu da priušte putovanje i odmor – naglasio je Ristić.

Od uvođenja vaučera do danas, domaći turizam beleži svakodnevni rast, a hotelijeri i ugostitelji na osnovu uvećane tražnje investiraju u proširenje i unapređenje svojih smeštajnih kapaciteta. U odnosu na 2014. godinu, kada nije bilo vaučera, promet je danas gotovo udvostručen.

Za subvencionisani odmor građanima je na raspolaganju više od 2.000 kategorisanih ugostiteljskih objekata. Pretpostavlja se da će se naredne godine još veći broj ugostitelja uključiti u sistem subvencionisanog smeštaja i da će prihodi od turizma opet zabeležiti rekordne rezultate.

Iz ovog udruženja očekuju da podela vaučera počne 1. januara 2022. godine.

O vaučerima za odmor u Srbiji

Uslugu smeštaja mogu da pružaju preduzetnik, privredno društvo, drugo pravno lice, fizičko lice, kao i zdravstvene ustanove koje pružaju usluge smeštaja u skladu sa zakonom.

Posebno se pozivaju ugostitelji koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim objektima da ispune svoju zakonsku obavezu i podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave radi evidentiranja. Oni koji ne budu evidentirani neće moći da učestvuju u programu dodele vaučera.

Ugostitelj usluge smeštaja može pružati od narednog dana od dana objavljivanja na listi Ugostitelja koji učestvuju u realizaciji šeme dodele vaučera.

Vaučer će moći da se koristi isključivo u ugostiteljskom objektu za koji je izdat, odnosno u kom je izvršena rezervacija smeštaja. Ime ugostiteljskog objekta biće odštampano na samom vaučeru.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!