fbpx

Vlada RH: Dodela državnih potpora sektoru turizma i sporta u pandemiji Covid-19 vredna milijardu i po kuna

3AB39415-8E36-4228-9736-CDA2D64EC433

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske donešena je odluka kojom se usvaja „Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19“, za koji je u Državnom proračunu osigurano milijardu i pol kuna potpora u obliku državnih jamstava za pomoć poduzetnicima u ovim sektorima.

Cilj potpora je osigurati im veću likvidnost i lakši pristup financijskim sredstvima uz povoljnije uvjete od uobičajenih na financijskim tržištima, kako bi se osigurao njihov opstanak, očuvala zaposlenost te ublažile teškoće u poslovanju te stvorili preduvjeti za što brži oporavak.

Dvije trećine sredstava od ukupnog iznosa, odnosno 1.000.000.000 kuna predviđeno je za potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima u obliku jamstava, koja će pokrivati 100 posto glavnice kredita, a 500.000.000 kuna predviđeno je za potpore velikim poduzetnicima u obliku jamstava koja će pokrivati do 90 posto glavnice kredita.

„Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta važan je korak u dugoročnom očuvanju likvidnosti poslovanja dionika u turizmu, sportu i povezanim djelatnostima, ali i dodatna potvrda kontinuirane brige Vlade Republike Hrvatske o gospodarstvu u ovim izazovnim vremenima. Sredstva potpora u obliku državnih jamstava osigurat će se u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske, a cilj nam je da Program bude operativan već od sredine veljače, kako bismo što prije odgovorili na potrebe sektora. Ove godine imamo dva cilja – osnažiti poduzetnike u turističkom sektoru te privući svakog potencijalnog gosta i poslati poruku o sigurnoj i lijepoj Hrvatskoj“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Program će provoditi Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama, a odobren je i od Europske komisije.

Korisnici potpora su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma, sporta i povezanih djelatnosti na teritoriju Republike Hrvatske poput hotela, odmarališta, kampova i ostalih smještajnih objekata te restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, catering, djelatnosti pripreme i usluživanja pića – primjerice caffe barovi, putničke agencije i turoperatori, nautički čarter, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti uključujući i teretane, zabavne i tematske parkove te ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!