fbpx

Vinarija Đurđić planira proširenje kapaciteta vinarije i izgradnju smeštajnih kapaciteta

vineyard-428041_1920

Vinarija Đurđić planira gradnju kompleksa u Sremskim Karlovcima, sa ciljem širenja postojećih kapaciteta. U planu je i izgradnja ugostiteljsko-smeštajnih sadržaja.

Gradnja je planirana u okviru katastarskih parcela 2244, 2245, 2304 i 2305. Na katastarskoj parceli broj 2245 trenutno se nalazi objekat vinarije, spratnosti Po+P+Pk (podrum+prizemlje+potkrovlje), površine 251 m2,koji je postavljen tako da se iz njega pruža pogled ka vinogradima.

Prostor budućeg kompleksa vinarije je koncipiran na taj način da se sastoji iz dve celine, severne i južne. Kako se u okviru severne celine već nalazi postojeći objekat vinarije, planirano je da se ova celina razvija u smislu formiranja uslužno-komercijalnih (vinarija i skladište za vino) i ugostiteljsko-smeštajnih kapaciteta (upravni objekat sa smeštajnim kapacitetima) kako bi se upotpunila ponuda. Za razliku od severne celine u kojoj kao primarni sadržaj dominira vinarija, južna celina je namenjena smeštajnim kapacitetima i sportskim sadržajima.

U centralnom delu severne celine nalaze se postojeći objekti, vinarija i pomoćni objekat. Na postojećem delu objekta vinarije se vrši adaptacija potkrovlja, koje se trenutno koristi kao magacinski prostor, a adaptacijom će dobiti namenu smeštajnog kapaciteta soba za smeštaj gostiju. Planirano je šest soba odnosno pet dvokrevetnih i jedan apartman, sve ukupno 14 ležaja.

Novoprojektovani deo vinarije koji se dograđuje proširiće skladišne i proizodne kapacitete vinarije. Dograđuje se podrum i prizemlje.

služno-komercijalni sadržaji su formirani u cilju obogaćivanja predmetnog turističko-uslužnog kompleksa dodatnim sadržajima, a sve u cilju privlačenja svih ciljnih grupa. U okviru ove namene se nalazi vinarija i skladište za vino.

Ugostiteljsko-smeštajni kapaciteti, koje će činiti apartmani u okviru južne celine i upravni objekat sa smeštajnim kapacitetima u severnoj celini obuhvata, predstavljaće idealnu turističku destinaciju za sve one koji vole da uživaju u nezagađenom vazduhu, očuvanoj prirodi, čistoj vodi, bogatoj vegetaciji, kao i vinskom turizmu, navedeno je u dokumentaciji.

S obzirom na to da je ideja bila formirati objekte koji su namenjeni prvenstveno etno i eko turizmu, osnovni koncept prilikom dispozicije objekata bio je da se ispoštuje privatnost svakog posetioca, što je, umesto izgradnjom jednog kapitalnog objekta, postignuto formiranjem nezavisnih apartmana raspoređenih sa zapadne strane pristupnih saobraćajnica.

Objekti za smeštajne kapacitete u vidu vikend kuća za odmor se planirani kao tradicionalni objekti za ovo podneblje. Planirana su dva tipska objekta. Objekti su funkcionalno podeljeni na dnevnu i noćnu zonu. Objekat sadrži dve spavaće sobe, dnevnu sobu sa trpezarijom, kuhinju, kupatilo, garderober i hodnik.
Pored navedenih apartmana, u okviru smeštajnih kapaciteta se nalazi i upravni objekat u okviru koga su smešteni recepcija, kancelarije za zaposlene, smeštajni kapaciteti kao i drugi pomoćni sadržaji.

U okviru predmetnog prostora će se, u jugozapadnom delu obuhvata, formirati prostor namenjen sportsko rekreativnim aktivnostima. U okviru ove površine će se izgraditi prostor sa otvorenim sportskim terenima namenjenim korisnicima turističko-ugostiteljskog kompleksa. Ova površina treba da omogući rekreaciju i druženje korisnika, što će se postići osmišljenim parternim uređenjem i adekvatnim ozelenjavanjem.

Značajne površine u okviru obuhvata predmetnog kompleksa zadržavaju svoju prvobitnu namenu, te će i u budućnosti nastaviti da se koriste kao poljoprivredno zemljište namenjeno vinogradima.

Pristup navedenim sadržajima biće omogućen preko postojećih nekategorisanih (atarskih) puteva.
Obrađivač urbanističkog projekta je Haus doo iz Novog Sada.

A.K.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!