fbpx

Venecija postaje „pametni” grad koji će pratiti kretanje turista

9CA302CF-7E38-40FE-8A02-7999DC593E42

Ako je neka destinacije pojam za prekomjerni turizam ili overtourism onda je to bila Venecija, koja je svake godine imala oko 30 milijuna turista, a zanimljivo samo 50.000 stanovnika. Toliko o kvaliteti života lokalnog stanovništva.

Prije Covid19 krize, gradske vlasti su na razne načine pokušavali smanjiti negativan utjecaj turizma, od posebnih linija , zabrane ulaska velikih kruzera u povijesni centar grada itd… no bezuspješno. Čak su donijeli odluku da o naplati ulaza u Veneciju za turiste, i to za sve turiste, kako za dnevne turiste tako i za one koji ostvare noćenje. Turisti će ulaz u grad plaćati 3 eura u pred i posezoni, 8 eura u sezoni i 10 eura za vrijeme kritičnih perioda sezone, poput ljetnih vikenda, kad broj posjetitelja dosiže prekomjerne razine. Također, od 2022. godine turisti će, osim plaćanja poreza, morati izvršavati online rezervaciju kako bi ušli u Veneciju. Odluka o plaćanju ulaza trebala je stupit na snagu 01. srpnja 2020. godine, no zbog Covid krize je odgođena za siječanj 2022. godine.

U međuvremenu, napokon je svima jasno ili bi barem trebali biti, kako je vrijeme za reset ili restart turizma te nam treba nova turistička održiva paradigma. U Veneciji su to shvatili više nego ozbiljno.

Venecija otvorila najsuvremeniju kontrolnu sobu koja će pratiti svaki korak turista u gradu

U Veneciji žele promatrati kretanje turista, kontrolirati ulaz, broj turista u svakom trenutku, koliko se brzo i gdje kreću po gradu, gdje se najviše zadržavaju… sve s ciljem da pomoću podataka stvore održiv turizam i budući razvoj. Pogotovo jer najveći broj turista čine posjetitelji koji ne ostvare noćenje u gradu.

Izvor: City of Venezia

Ovo je mozak grada. Ovako u stvarnom vremenu znamo koliko ljudi ima u svakom dijelu grada i iz kojih su zemalja“, rekao je Marco Bettini, generalni direktor Venisa, tvrtke za multimediju i tehnologiju sa sjedištem u Veneciji koja je izgradila cijeli sustav, za CNN.

Važno je naglasiti kako se radi o sustavu koji će kontrolirati kroz “pametni grad” ne samo turiste, nego i sve druge gradske službe i probleme. Od prometa na autocesti, brodski promet, čamce, gondole, autobuse itd…također sustav kamera po cijelom gradu zajedno s TIM-om (Telecom Italia, najveći talijanski pružatelj telekomunikacijskih usluga), dobiva i podatke iz kojih država turisti sve dolaze. Sustav je napravljen da je ne moguće dobiti osobne podatke, nego samo iz koje države dolaze turisti.

Digitalizacija grada u pravom smislu riječi.

Brojanje posjetitelja i praćenje mjesta koje posjećuju te kojim ulicama idu, moglo bi biti presudno za grad koji je zbog prekomjernog turizma, uveo mjeru zatvaranja određenih prometnica kako bi olakšao kretanje lokalnom stanovništvu te da se turisti ne kreću po cijelom gradu, koji je ionako ograničen prostorom.

Kako kaže Valeria Duflot, suosnivačica Venezia Autentica, internetskog socijalnog poduzeća koje se bavi održivim turizmom, “Problem nije u tome što Venecija ima previše posjetitelja. Problem je u tome što svi posjetitelji idu na ista dva mjesta: Trg sv. Marka i most Rialto “.

TIM VENIS Smart Control Room / Source: fabbricadigitale

Talijani su prijavljeni prema regiji u kojoj žive, pa se tako ti podaci bilježe po regijama, dok kod stranih turista sustav bilježi iz koje države turisti dolaze. Kako prenosi CNN, podaci se temelje na tome gdje je njihov mobitel registriran i prikazuje ih kao trake na karta grada tj. kroz grafički prikaz u stvarnom vremenu, s bojama od bijele do crvene kako brojevi postaju veći.

U cijeloj priči Venecija može planirati i pratiti broj turista ne na dnevnoj bazi, nego u stvarnom vremenu, znati u koje je vrijeme najveća gužva, kako se kreću, gdje se najviše zadržavaju i sve druge podatke koji će biti ključni za budući održivi razvoj.

Izrada sustava trajala je tri godine, a iznosila je 3 milijuna eura. Inače, Venecija je implementirala optičku infrastrukturu s preko 126 km optičkih vlakana i više od 200 javnih WIFI točaka po cijelom gradu. No to je samo početak i preduvjet za danji razvoj svih drugi tehnoloških mogućnosti.

Od umjetne inteligencije, IOT, big data analitiku, cloud sustava ili potpune digitalizacije… Ključna infrastruktura koja je upravo omogućila da Venecija postane pametni grad, kao i da prati kretanje turista po cijelom gradu.

Kako izgleda cijeli sustav pogledajte OVDJE.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!