fbpx

Većina turističkog sektora se zalaže za testiranje pre putovanja, umesto covid pasoša

pexels-photo

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam ( WTTC ) pozdravlja korak vlade Velike Britanije koji putnicima koji dolaze u Englesku otvaraju vrata s dokazom o negativnom COVID-19 testu, bez obzira na vrstu testa koji polažu. 

Davanje jednake valjanosti svakom COVID-19 testu oduzima zabrinutost putnicima da njihov test možda neće biti prihvaćen i time se suočava s mogućnošću prisiljavanja u nepotrebnu karantenu. To također znači da će testovi svake vrste biti pristupačniji i pristupačniji putnicima koji žele sigurno ući u Ujedinjeno Kraljevstvo, s dokazom negativnog testa, i dodatno smanjiti rizik od izvoza virusa“, rekla je Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.

Inače, WTTC već od prije podržava i zalaže se za testiranje prije putovanja kako bi se osiguralo putnicima da dokažu da su COVID-19 negativni i tako izbjegnu širenje pandemije, umjesto uvođenja Covid putovnica.

Ova akcija dopunjuje slične akcije poduzete u SAD-u – i mnogim drugim zemljama širom svijeta – koje su uvele politiku„ otvorenih vrata “kako bi se sigurno putovanje pokrenulo prihvatljivim negativnim testovima na COVID-19 prije ulaska, kao što su PCR i brzi antigen testovi“, dodala je Guevara.

Što se tiče Covid putovnica, Guevara ističe kako će biti potrebno puno vremena za cijepljenje globalne populacije, posebno one u manje naprednim zemljama ili različitih dobnih skupina, stoga ne bismo trebali diskriminirati one koji žele putovati, ali nisu cijepljen.

„Samo je mali postotak ljudi širom svijeta do sada primio cjepivo, dok postoji ogroman broj koji nije, ali koji bi mogao biti testiran, pokazati negativan rezultat i putovati sigurno. Zdravorazumski pristup je omogućiti slobodno kretanje ljudima koji mogu dokazati negativan rezultat testa, umjesto samo za malu manjinu koja je cijepljena” navodi Guevara te zaključuje kako je prioritet prvo cijepiti najranjivije skupine, te bi općeniti zahtjev za potrebom cijepljenja kao dozvolom za putovanje ( covid putovnice ), jednostavno diskriminirao neranjive skupine, poput generacije X, Z i Millennials, koje bi trebale moći putovati s dokazima o negativnom COVID testu. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je također protiv uvođenja covid putovnica, kao i mnoge druge europske zemlje, te EK nema jedinstven stav. Upravo danas u Madridu se sastao Globalni odbor za krizu u turizmu, koji je osnovao UNWTO na samom početku pandemije kao sredstvo za vođenje snažnog i dosljednog odgovora na krizu. Na sastanku bi se trebao dobiti okvirni draft oko standardizacije epidemioloških okvira kao i konkretni planovi za osiguravanje ponovnog pokretanja turizma.

Ono što je ključno, je da se na razini Europske unije usvoje standardizirana potvrda o cijepljenju koja bi omogućila poticaj turističkoj industriji, kao i popis antigenskih testova koji bi bili priznati u cijeloj Europi, a uz suradnju s WHO, UNWTO, WTTC i drugim globalnim partnerima da se isti usvoje i na globalnoj razini.

To je izuzetno važno, kako bi se neometano mogao pokrenuti globalni turizam. Pozitivno je da se na svim frontama konstruktivno raspravlja o istome, te kako je svima jasno kako najkasnije do travnja, čak i prije, potrebno je definirati sve standarde i protokol, kako na Europskoj, tako i na globalnoj razini.

/ / / GLASNO RAZMIŠLJANJE: TURSKA JE “SIGURNA”, A MI?

Za sada se čeka malo više informacija oko novih cjepiva i kako će se cijela epidemiološka situacija u Europi razvijati. S druge strane, početak cijepljenja potaknuo je optimizam među europskim turističkim djelatnicima, a jasno je svima kako će postotak procijepljenosti populacije bit će važan podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone. Također, važno je i da se turistički djelatnici cijepe, pošto će oni biti u direktnom kontaktu s gostima. Što se tiče Hrvatske, premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Hrvatska povećala narudžbe cjepiva te kako će se prema njegovom mišljenju, većina populacije cijepiti do kraja travnja.

Putnici moraju imati jasne i nedvosmislene informacije, kao i cijeli turistički sektor, kako bi svi mogli spremno dočekati trenutak aktivacije turizma i otvaranja granica, a koji se očekuje od travnja na dalje.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!