fbpx

Veće interesovanje diže cene aranžmana za leto

lagoon-4812995_960_720

Kako odmiče turistička sezona sve je jasnije da cene u velikoj meri diktira i ogromna tražnja za putovanjima. Prema podacima domaćih agencija gotovo da neće biti potrebe za “last minit” ponudama, jer su aranžmani uglavnom rasprodati. Problema nema ni zbog doplata za avionski prevoz, pa da li su se putnici pripremili za veće troškove ili samo žele da odu na odmor po svaku cenu? Upitani koliko su poskupeli aranžmani i šta putnici dobijaju za to više nego ranije, u agencijama odgovaraju, da je usluga ista, a cene su rezultat poskupljenja i drugih novih okolnosti u sektoru turizma.

Privatni smeštaj u ovom trenutku košta više između 5 i 7% u odnosu na isti period prošle godine, dok su cene hotela veće za oko 20%. Opšti je utisak da u Grčkoj u kojoj se i ove godine odmara najviše naših građana, ima zamerki na smeštaj u koji vlasnici očigledno nisu mnogo ulagali tokom pandemije, dok je situacija u Bugarskoj, Albaniji i Crnoj Gori drugačija i primetan je bolji kvalitet smeštaja i u hotelima i u apartmanima. Osnovne cene aranžmana za sada se nisu menjale, a najviše poskupljenja putnici su osetili zbog rasta cena goriva.

Gorivo je u avio-industriji povećano duplo u odnosu na cenu po kojoj su čarter letovi ugovarani početkom godine, što je izazvalo dodatne troškove za putnike čiji aranžman uključuje avionski prevoz. Kako je to za Politiku objasnio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, gorivo učestvuje u formiranju ukupne cene smeštaja sa gotovo 40%, a sama cena čartera određuje se na osnovu parametra koliko u tom trenutku košta gorivo, a ono je čak četiri puta poskupelo.

– Aranžman poskupljuje za visinu avio karte po novoj ceni. A ako nastavi da raste cena goriva, onda ćemo imati i dodatne doplate. Situacija je izuzetno kompleksna, na nju ne možemo da utičemo, diktira je svetsko tržište. Mi smo i ranijih godina imali nadoknade zbog povećanja cena goriva, ali one nisu bile drastične kao sada, i već imamo znatno veće doplate za neke destinacije – navodi Seničić.

Da podsetimo, turističke agencije mogu po zakonu, kada se dođe do ovako velikih promena na tržištu da podignu cene do osam odsto i bez saglasnosti putnika. Za sve preko tog iznosa putnik ako nije saglasan sa time, može otkazati aranžman i tražiti povraćaj novca.

Slična je situacija i u većini evropskih zemalja. Tokom dvogodišnje pauze mnogi nisu putovali i ovo je prvo leto bez ograničenja, pa se bez obzira na ekonomsku krizu niko ne odriče prilike da promeni mesto boravka i ode na odmor. Vlasnici hotela u najpoznatijim letovalištima sigurno trljaju dlanove, jer stiže bolje platežna klijentela. Tome bi trebalo dodati i činjenicu da se hoteli bore s povećanim cenama i to ne samo goriva i hrane, već i radne snage. Tokom pandemije, mnogi koji su bili zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu bili su prisiljeni da potraže nova radna mesta na kojima su i ostali. Zato sada turistička privredna grana vapi za radnom snagom, a svi ti povećani troškovi odražavaju se i na cene hotelskih soba.

Ljubiša Nešovanović, vlasnik agencije Robinzon kaže za Politiku da je ogromno interesovanje turista i to najviše za putovanja avionom.

– Nemam utisak da je i kod naših putnika kao kod Nemaca namera da više troše, ali ćemo zbog velike tražnje sigurno u budućnosti plaćati odmor skuplje. Svi gledaju da ekonomišu, pa tako i vlasnici smeštaja. Recimo u Albaniji se najviše prodaju “ol inkluziv” aranžmani u skupim hotelima. Najveća poskupljenja se ipak beleže u turskim letovalištima koja imaju mnogo smeštaja i kvalitetnih hotela, ali su i oni ove godine odlučili da podignu cene – navodi Nešovanović. Dodaje da turisti iz zapadne Evrope zakupljuju smeštaj viših kategorija.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!