fbpx

Važnost uključivanja osoba s invaliditetom u stvaranju turističke priče

travel

Prateći trendove razvoja na turističkom tržištu i potrebu održivosti turizma, a uzimajući u obzir važnost uključenosti svih osoba i njihov pristup turističkim uslugama i destinacijama, od kojih na svetskom nivou gotovo milijardu ljudi čine osobe s invaliditetom, Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli su projekat „Druga perspektiva“. Cilj projekta jeste ispričati priču o važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

„Ovim projektom želimo osvestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih pružaoca usluga kako bi uspešno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje.“ Ističe direktor Turističke zajednice grada Zaprešića, Toni Ganjto.

Doživljaj putovanja osoba s invaliditetom – perspektiva koju ne smemo zaboraviti
Turistička zajednica grada Zaprešića upravo zato pokreće kampanju o uključivosti u turizmu, ali ne samo o važnosti fizičke dostupnosti i infrastrukture, što većina projekata naglašava. Želja je pružiti perspektivu u stvaranju drugačijeg doživljaja, podstaknuti prilagođavanje programa, sadržaja i paketa usluga. Projekat „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu i destinacije podstiče u kreiranju njihove drugačije turističke priče i perspektive, a istovremeno želi ukazati na važnost sprovođenja ovakvog projekta na nacionalnom nivou kojim želi približiti Hrvatsku svim osobama s invaliditetom.

„Putovanja se menjaju, a sa njima se moraju prilagođavati i destinacije, uzimajući u obzir društvenu pravednost, zadovoljstvo posetioca i blagostanje zajednice. Na tom tragu, u narednom periodu ćemo sprovoditi različite aktivnosti u stvaranju pozitivne, drugačije i usmerene percepcije na one koji se suočavaju s raznim preprekama u mogućnostima za putovanje. Prvi korak je bio snimanje promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive devojke Laure koja je u invalidskim kolicima posetila naš grad, a koji smo izradili u saradnji s autorkom Anjom Glavaš čime pokazujemo sjajnu saradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice.“ – Istaknuo je Ganjto.

Autorka video projekta Anja Glavaš napomenula je kako nužno uključiti osobe s invaliditetom u sve segmente života pa tako i turističke obilaske, te doprineti socijalnoj uključenosti i, ono najvažnije, suzbijanju stereotipa te podizanju svijesti u javnosti.

Iz Zaprešića za celu Hrvatsku – drugačiji promo video destinacije

„Na ideju za produkciju videa “Druga perspektiva”, koji za temu ima turistički obilazak iz perspektive osobe s invaliditetom, došla sam tokom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni akteri takođe osobe s invaliditetom. Turistička zajednica grada Zaprešića prepoznala je potencijal ove priče te smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot emisiju. Glavnu ulogu igra Laura, devojka u invalidskim kolicima koja posećuje neke od najatraktivnijih lokacija u Zaprešiću, a na njenom je, naizgled klasičnom turističkom putovanju, prate i kamere. Finalni proizvod je promotivni video destinacije, ali iz perspektive osobe s invaliditetom, koji su jednaki članovi društva kao i svi ostali i koji imaju jednake potrebe i jednake želje kao i drugi – putovati, upoznavati, učiti i doživeti.“ Napomenula je Glavaš.

Prema podacima Europske komisije 300 miliona osoba s invaliditetom i 30 miliona osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

„Pozivamo sve zainteresovane, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnom nivou koje za cilj imaju ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnoj strategiji turizma za sledeće razdoblje.“ Zaključio je Ganjto te dodao kako će Turistička zajednica grada Zaprešića podstaknuta ovim posebnim promo videom krenuti u niz drugih konkretnih aktivnosti s ciljem društveno i socijalno odgovornog turizma za sve.


Posebni promo video s najlepšim lokacijama grada bana Josipa Jelačića koji je posetila devojka Laura u invalidskim kolicima možete pogledati na sledećem linku:

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!