fbpx

Vazdušna banja u srcu Šumadije je ove godine privukla veliki broj turista

rudnik

U ovoj godini, kako iz TO Gornji Milanovac kažu, povećan je broj turista svih ciljnih grupa na planini Rudnik, a posebno roditelja sa malom decom, zatim penzionera, kao i planinara. Lovni turizam, planinski biciklizam, zatim obilazak planine obeleženim pešačkim stazama, samo su neki od aktivnosti koje ova “vazdušna banja” pruža.

– Rudnik posećuje veliki broj izletnika, planinara i ljubitelja avanturizma, koji se odvaže da se popnu na vrh Ostrvice ili neki od vrhova ove planine iznad 1.000 metara – kazali su iz turističke organizacije.

Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju, zbog povoljne klime, velike šumovitosti, brojnih izvora i izvorišta, retkih biljnih vrsta, raznovrsne divljači, kao i blagih terena za pešačenje.

– Preporučujemo obilazak Trga rudara, koji se nalazi u centru Rudnika, spomenik Arseniju Lomi, Dom kulture, crkvu Sv. Đorđa, a za malo hrabrije posetioce, bolje kondicije, da posete Ostrvicu i Šumsku kuću – dodali su za B92.net.

Od rudarskih kopova, trenutno je dostupan plato na Prljuši, koji se uređuje.
Cene smeštaja se, kako su rekli, nisu menjale i uglavnom su na nivou cena od prošle godine. Može se rezervisati prenoćište, polupansion ili pun pansion u kategorisanim objektima.

izgradnji su Vizitorski centar, sportski tereni i bazen na otvorenom, što bi trebalo da značajno poboljša turističku ponudu Rudnika, a u okviru vizitorskog centra, biće na raspolaganju pet apartmana, sala za sastanke, suvenirnica i ostali prateći objekti. Očekuju da Vizitorski centar bude u funkciji krajem iduće godine.

Radovi na izgradnji Vizitorskog centra na Rudniku su u toku, a za ovaj višenamenski informativni, ugostiteljski i trgovinsko – poslovni objekat sredstva je izdvojilo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija .
Rudnik je poznat po brojnim utvrđenjima, manastirima, ostacima većeg broja rudarskih nalazišta. Najpoznatije srednjevekovno utvrđenje je Ostrvica, strma vulkanska stena čiji se vrh završava zidinama Jerininog grada. Vidljiivi su i ostaci utvrđenja turske varoši i tvrđave iz XIV veka, gradovi, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze ostaci turske dzamije koju je narod nazvao Misa.

Na Rudniku postoje ostaci ruševina iz raznih epoha koje svedoče o životu na ovoj planini kroz vekove. Otuda su u narodu prisutne brojne legende vezane za razne vladare i događaje iz tih vremena.

– Veoma mali broj ovih lokaliteta je pristupačan, ali pored ovih viševekovnih svedočanstava o životu na Rudniku, može se reći da je Rudnik podesan za razvoj aktivnih oblika turizma, da ima smeštajne kapacitete za đačku i omladinsku populaciju – kažu iz TO Gornji Milanovac.

Planina i istoimeno naselje Rudnik, nalazi se u zapadnom delu Šumadije, 100 km južno od Beograda i 15 km udaljeno od Gornjeg Milanovca, čijoj opštini pripada. Rudnik je najdominantnija planina u centralnoj Srbiji, sa najvišim vrhom, Cvijićev vrh, 1.132 m.

– Ime je dobila po rudnom bogatstvu, koje se vadilio još u doba praistorije. Rudarstvo se naročito razvilo u doba Rimljana, a u srednjevekovnoj Srbiji iz kovnice novca na Rudniku, izašao je prvi srpski dinar kralja Dragutina sa ćiriličnim natpisom. Rudnik je bio značajan politički, zanatski i trgovački centar. Turci su zauzeli Rudnik polovinom XV veka kada postaje turska varoš i administrativno sedište. U Prvom srpskom ustanku (1804), Rudnik je prva oslobođena teritorija i prvi oslobođeni grad – objašnjavaju iz ove organizacije.

Izvor: eKapija

Fotografija: TO Gornji Milanovac

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!