fbpx

Važan korak Turske ka održivom turizmu

turkey-5323056_1920

Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa najvećom svetskom platformom za životnu sredinu i održivost, Globalnim savetom za održivi turizam (GSTC) Republika Turska postala je prva država u svetu koja uvodi Nacionalnu šemu održivog turizma sa zvaničnim GTSC statusom

Nakon što je prošle godine, uprkos pandemiji koronavirusa, a zahvaljujući programu sertifikacije bezbednog turizma, privukla i ugostila rekordan broj turista, Turska je potpisala sporazum o saradnji sa Globalnim savetom za održivi turizam (GSTC), vodećom svetskom organizacijom za sertifikaciju održivog turizma. Potpisivanje sporazuma predstavlja primer ozbiljnog pristupa održivosti, jer Turska postaje prva vlada u svetu koja je potpisala sporazum o razvoju nacionalnog programa sa GSTC-om, navedeno je u saopštenju.

U okviru trogodišnjeg sporazuma, turistička industrija Turske biće restrukturirana tako da odgovori najboljim i najraširenijim standardima u održivom turizmu, oslikanim u kriterijumima Globalnog saveta za održivi turizam.

U prvoj fazi sporazuma biće utvrđeni nacionalni kriterijumi programa, a inspekcijske firme će proći odgovarajuću obuku. Dodatno, od prve nedelje februara, programu će se pridružiti i turski turistički subjekti. Prva faza programa, koja prema utvrđenom planu treba da se u potpunosti završi do 2030. godine, operativno će započeti 2023. godine, dok će se druga faza sprovoditi postepeno tokom 2025. Do kraja 2030. godine biće ispunjeni svi međunarodni standardi.

Republika Turska je od 2022. godine započela transformaciju ka održivosti u turističkoj industriji, a upravo saradnja sa GSTC-om će istaći ovu zemlju kao snažnog konkurenta u međunarodnoj areni i ujedno doprineti da Turska uhvati korak sa međunarodnim turističkim trendovima, dodaje se. Dodatno, kroz aktivnosti predviđene ovim sporazumom, Turska će takođe dostići ciljeve Pariskog sporazuma potpisanog krajem prošle godine.

U okviru Programa sertifikacije bezbednog turizma, koji je implementiran 2020. godine i prvi svoje vrste u svetu, Turska je već preduzela opsežnu seriju mera povezanih sa prevozom, smeštajem, hranom i pićem i kongresnim sadržajima, kao i dobrobiti i zdravstvenim uslovima putnika, gostiju i zaposlenih. Do sada je skoro 12.000 objekata dobilo sertifikat o bezbednom turizmu. Nakon potpisivanja sporazuma sa GSTC-om, turistička privreda, posebno smeštajni kapaciteti, biće podređeni kako sigurnim, tako i održivim standardima, a početak njihove primene očekuje se od aprila 2022. godine.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!