fbpx

Vaskršnji i prvomajski praznici napunili banje i turističke centre

Turisti verni Zlatiboru i ovog leta

Praznike mnogi proslavljaju u porodičnom domu ali i na putovanju. Ovih dana planinski i banjski turistički centri, ali i seoska domaćinstva koja se bave turizmom beleže izuzetnu posećenost. Gostiju ima sa svih strana, a mnogi će vaskršnje spojiti sa prvomajskim praznicima, izveštava RTS.

Na Rudniku se može prošetati planinskim vrhovima, ali i šumama bogatim proplancima. Zato se mnogi za praznike jednostavno prepuste i uživaju u lepotama najviše planine Šumadije.

Zbog poznatog gostoprimstva rudničkih domaćina gosti se osećaju kao kod kuće, uz brojne specijalitete domaće kuhinje.

– Naša tradicionalna kuhinja je svakako ono što gosti najviše vole. Specijaliteti se pripremaju po starim receptima, od namirnica upravo sa Rudnika. Zato su to posebni ukusi koji turisti pamte iz našeg kraja – ističe Danka Petrović, ugostitelj sa Rudnika.

Na prvom mestu blagotvorno dejstvo banjskog vazduha i vode, ali i dosta zanimljivih sadržaja na 36 uređenih lokaliteta Sokobanje. Takvoj pozivnici mnogi nisu odoleli.

Za uskršnje praznike u Sokobanji gotovo svi smeštajni kapaciteti su popunjeni.

– Evo iz susedne Bugarske ima dosta turista, ima turista naravno iz Severne Makedonije, eks jugoslovenskih republika i taj trend popunjenosti kapaciteta nastaviće se sve do prvomajskih praznika – kaže za RTS direktor Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković.

Mnogi turisti uveliko uživaju u parkovima Vrnjačke Banje i na promenadi.

U najstarijijoj i najpoznatijoj banjskoj turističkoj destinaciji u Srbiji, već je oko 20.000 gostiju.

– Ali očekujemo i jedan dodatni broj gostiju koji su u prolazu i za prvomajske praznike uz jedan adekvatan program na Trgu kulture, mi ćemo im pokloniti i taj aspekt, što se tiče neke zabave – rekao je direktor turističke organizacije Vrnjačka banja Ivan Trifunović.

Na samom jugu Srbije sa termalnim izvorima i čudesnom lepotom prirode i Prolom Banja sve više privlači turiste.

– Uglavnom su to naši domaći gosti koji su shvatili značaj ovih srpskih banja gde postoji mnogo sadržaja, razonode, uživanja ali i se ujedno jača otpornost organizma i unapređuje imunitet – rekla je Marina Cvetković, turizmolog iz Prolom Banje.

Iz zapadne Srbije poručuju da se uz planinske bisere Zlatibor i Taru mogu obići i druge zanimljive turističke destinacije.

– Selo Zlakusa koje se odnedavno sa svojim grnčarskim zanatom nalazi na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, naravno – zaštićeno područje Potpećka pećina, a u samom gradu Užicu za vreme praznika biće otvoren Stari Grad – poručuje direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić.

Bogata ponuda i bezbroj turističkih atrakcija širom Srbije. Uz prirodno, kulturno i istorijsko nasledstvo, planinski, seoski i banjski turizam zasijaće u punom sjaju i ovih praznika.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistička organizacija Zlatibor

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!