fbpx

Valamar Riviera 2021. godine očekuje oporavak poslovanja

hotel-939501_1920

Prema izveštaju o poslovanju u prvih devet meseci 2021. godine, Valamar Riviera ostvarila je značajan oporavak turističkog poslovanja u odnosu na kriznu 2020. godinu.

Ostvarena operativna dobit (EBITDA) u prvih devet meseci 2021. godine je dosegla nivo od 93% pretkrizne 2019. godine, a poslovni prihodi u istom razdoblju iznose 1,5 milijardi kuna, odnosno 75% realizacije u 2019. godini.

Dok su prva dva tromesečja 2021. godine i dalje bila pod izraženim uticajem pandemije COVID-19 i restrikcijama putovanja, treće tromesečje beleži normalizaciju turističkog poslovanja u gotovo svim destinacijama.

Ukupan broj noćenja u prvih devet meseci dosegnuo je 75% istog razdoblja 2019. godine, uz realizovano povećanje prosečne cene od 7%.

Najveći broj Valamarovih hotela otvoreno je u junu, a uobičajena popunjenost visoke sezone dosegnuta je sredinom jula. S obzirom na visoku potražnju u vrhu letnje sezone, Valamar je u severnim destinacijama postigao odlične rezultate u trećem kvartalu, posebno u kampovima gde je ostvareno 15% više prihoda nego 2019. godine i premium segmentu hotela i letovališta gde je ostvaren 10% veći prihod nego 2019. godine. 

S druge strane, u prvih devet meseci ove godine nije postignut značajniji oporavak poslovanja u destinaciji Dubrovnik i turističkim objektima 2* i 3*.

U 2021. godini Valamar Riviera očekuje ostvariti operativnu dobit (EBITDA) u rasponu od 635 miliona kuna do 652 miliona kuna, odnosno 83% do 85% od ostvarenja 2019. godine kao rezultat preduzetih mera štednje u prvom delu godine, te snažnog oporavka poslovanja tokom letnje sezone.

Procenjuje se da će konsolidirani prihodi za 2021. godinu dostići 1.625 do 1.655 milipna kuna odnosno oko 75% realizacije 2019. godine. 

Iako su očekivani finansijski rezultati za 2021. godinu pozitivni, treba naglasiti da u najvećem delu neće nadoknaditi neto gubitak od 359 miliona kuna iz 2020. godine. Nastavak normalizacije turističkog poslovanja očekuje se tokom 2022. i 2023. godine.

Valamar je kroz razdoblje krize nastavio s razvojem poslovanja i turističkih proizvoda. Završen je Istra Premium Camping Resort 5*, najveći projekat razvoja kampova u Hrvatskoj u vrednosti ulaganja od 455 miliona kuna.

Uspešno su završene investicije u Valamar Parentino hotelu u Poreču i Valamar Meteor hotelu u Makarskoj usmereni na ponudu i usluge za porodični odmor.

Na ostrvu Hvaru otvoren je prvi lifestyle hotel [PLACES] by Valamar orijentisan na YZ generaciju, te je započeta izgradnja novog koncepta potpuno održivog Valamar eko letovališta za odmor porodice, uz poštovanje najviših standarda zelene gradnje, korištenja obnovljivih izvora energije i visokog nivoa energetske učinkovitosti.

Osim toga, u 2021. godini proširene su strateške saradnje s penzionim fondovima. Valamar je s AZ penzionim fondovima dogovorio drugu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere vrednu 690 miliona kuna s ciljem daljeg razvoja turističkog portfelja u Dubrovniku, Makarskoj te na ostrvu Rabu, te je zajedno s PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje penzionim fondovima započeo ciklus ulaganja u Starom gradu na ostrvu Hvaru u vrednosti od 300 miliona kuna.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!