fbpx

Valamar otvara prvo održivo eko letovalište u Hrvatskoj

hotel_industrial_9_180220_tw1024

Prema odluci Nadzornog odbora Helios Farosa d.d., Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim penzionim fondovima u 2022. godini nastavljaju sa značajnim investicijama u repozicioniranje turističkog portfelja u Starom Gradu na ostrvu Hvaru na 4* i 5* u vrednosti od 220 miliona kuna.

Ulaganja se najvećim delom odnose na izgradnju prvog Valamarovog održivog eko letovališta, završetak investicija u Hvar [PLACESHOTEL] by Valamar, izgradnju Aquamar bazenskog kompleksa te ukupno uređenje turističke zone.

Nature resort novi je Valamar koncept potpuno održivog eko letovališta pozicioniranog za odmor porodice. Izgradnja letovališta ostvariće se poštujući najviše standarde zelene gradnje što uključuje ekološki prihvatljive materijale s minimalnim uticajem na okolinu, korišćenje obnovljivih izvora energije i visok nivo energetske efikasnosti.

Valamar nature resort na ostrvu Hvaru prvi je turistički projekat koji će koristiti montažne objekte i modularnu gradnju projektovanu prema Valamar standardima kvaliteta smeštaja.

Koncept je inspirisan prirodom i održivim dizajnom, pa se tako arhitektura letovališta uklapa u prirodnu okolinu ostrva u oblikovanju zgrada dok unutrašnje uređenje potpisuju domaći dizajneri i umetnici koristeći lokalnu tradiciju i materijale.

Oborena stabla koristiće se u uređenju prostora, a svako posečeno stablo biće nadomešteno novo posađenim. Veliki naglasak će biti i na ponudi lokalne hrane i namirnica proizvedenih na ostrvu, dok će se digitalizacijom ukinuti korištenje papira u čitavom hotelu.

Projekat se planira izgraditi u dve faze tokom 2022. i 2023. godine, a kako bi se sve zelene inicijative ostvarile u punom potencijalu te realizovali svi aspekti održivog razvoja letovališta, projekat se planira prijaviti na zelene EU fondove.

Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim penzionim fondovima su putem stečajnog postupka zajednički akvizirali Helios Faros, turističko preduzeće u Starom Gradu na ostrvu Hvaru.

Tokom covidom obeležene 2020. godine, ponovo je pokrenuto poslovanje u Heliosu, a 2021. otvoren je prvi obnovljeni hotel Hvar [PLACESHOTEL] by Valamar.

Poslovni plan razvoja Helios Farosa pretpostavlja ulaganja u ukupnom iznosu od oko 800 miliona kuna u održivi turizam visoke dodatne vrednosti koji će pozitivno uticati na ekonomski rast ostrva.

Do 2025. godine planira se rekonstrukcija i izgradnja tri hotela i letovališta kategorije 4* i 5* s ukupnim kapacitetom od 700 smeštajnih jedinica.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!