fbpx

Vakcinacija neće biti uslov za ulazak u EU

vaccination-certificate-6330603_1920

Portparol Evropske komisije (EK) Jordis Ferrolli rekla je da vakcinacija neće biti uslov za ulazak u Evropsku uniju, već kako je potreban EU digitalni covid certifikat, koji podrazumeva dokaz da je osoba ili vakcinisana ili da je dobila negativne rezultate testa ili da se oporavila od bolesti.

Ipak, EK samo daje preporuke zemljama članicama kako da se ponašaju tokom pandemije, ali države to nisu u obvezi prihvatiti i svaka se ponaša shodno svojim unutrašnjim pravilima, pa tako ono što važi za Mađarsku ili Grčku, ne važi za Nemačku ili Belgiju, pa je neophodno detaljno se raspitati pri ambasadi svake zemlje pre polaska na put, kako bi se izbegla neprijatna iznenađenja.

Kako se navodi, EK je utvrdila zelenu listu na kojoj se nalaze sve zemlje u kojima ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika, a preporučeno je da njihovi građani slobodno ulaze u države članice EU, a iz ostalih samo iz preke potrebe.

U prvom slučaju, države u koje putuju stanovnici zemalja sa “zelene liste” uglavnom za svaki slučaj ipak traže testove ili potvrdu o vakcinaciji, dok je u drugom slučaju preporuka EK da se dozvoli ulazak svim vakcinisanim osobama i to onim vakcinama koje priznaje Evropska agencija za lekove, bez obzira na to je li njihovo putovanje neophodno ili ne.

Ipak treća doza može presuditi, pa ako je ona jedna od priznatih vakcina poput Pfizera, dok su prve dve bile neke koje Evropska agencija za lekove ne priznaje, ulazak u EU će biti slobodan.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!