fbpx

Užice prestonica kulture Srbije 2024. godine 

2F5C93F5-ACA5-463D-89F0-3379A677F6BC

Ministarstvo kulture saopštilo je da je Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije” donela odluku da će nacionalna prestonica kulture 2024. godine biti Užice.
Radna grupa je ocenila da je prijava Užica dobro osmišljena i utemeljena na lokalnim specifičnostima sredine, da je programski koncept sadržajan i jasan, a plan realizacije radno izvodljiv, kao i da inovativni pristup programu doprinosi razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života zajednice, navedeno je na sajtu Vlade.
U obrazloženju je navedeno da su podnosioci posebno vodili računa o razvoju kulturnog identiteta Užica kroz podršku promociji kulturnih vrednosti tog kraja i negovanju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.
Prema oceni Radne grupe, programski koncept je utemeljen na činjenici da je Užice prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu, u kojem je pokrenuta hidrocentrala i da je to motiv za izradu svih stubova programskog koncepta kandidature.
Komisija je ocenila i da je šest programskih celina, kao i osam planiranih infrastrukturnih intervencija, razvijeno, povezano sa konceptom i realno postavljeno s obzirom na vremenski period realizacije, dok se posebno visoko vrednovala profesionalnost, kreativnost i posvećena saradnja predstavnika Grada Užica prilikom prikupljanja informacija neophodnih za evaluaciju projekata.
Na konkurs Prestonica kulture Srbije, koji je bio otvoren od 22. septembra do 24. oktobra, pristiglo je 12 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.
Radna grupa veruje da će ovaj konkurs biti podsticaj za gradove i opštine da nastave da u narednom periodu razvijaju kulturne strategije i planiraju programe u skladu sa ciljevima ovog konkursa, a to je decentralizacija kulture i njeno postavljanje u centar života gradova, zaključeno je.

Firme:

Ministarstvo kulture Republike Srbije

Grad Užice

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!