fbpx

Uticaj pandemije na organizaciju događaja – Agencija Miross lider u rešenjima pod novim okolnostima koje menjaju čitavu kongresnu industriju

business-meeting-5395567_1920

Pandemija koronavirusa kongresnu industriju je uzdrmala iz temelja. Ograničenje putovanja, kretanja i okupljanja stvorile su nove okolnosti koje su se smenjivale veoma brzo. Kompanije koje ranije nisu razmišljale o razvoju IT segmenta u ovoj oblasti našle su se na udaru okruženja, za razliku od poslovnih organizacija koje su ranije radile na implementaciji digitalnih tehnologija.

Miloš Dimitrijević, direktor agencije Miross, jedne od najreprezentativnijih kompanija iz oblasti kongresnog turizma u Srbiji, za eKapiju kaže da ih je pandemija iznenadila, ali i da su već deceniju ranije započeli rad na razvoju digitalnih oblika organizacije događaja.

– Pandemija nas je sve iznenadila a posebno našu industriju i donela je ogromne promene. Događaji podrazumevaju okupljanja ljudi i bliske kontakte, a upravo su ovo glavni uzročnici širenja zaraza u ovom periodu, pa je bilo potrebno pronaći rešenje kako da se ove aktivnosti nastave, a da budu potpuno bezbedne za učesnike. To se moglo ostvariti samo primenom dostupnih tehnologija u datom momentu – kaže Dimitrijević, dodajući da ih raniji razvoj digitalnih tehnologija lakše pripremio za nove okolnosti.

– Mi smo deceniju pre pandemije oformili odeljenje koje se bavilo isključivo digitalnim razvojem i organizacijom događaja preko interneta i imali prilike da logistički podržavamo i organizujemo takve događaje za klijente u tom periodu. Kada je sve krenulo, otvorili smo dva virtuelna studija u Beogradu, sagradili veliki broj virtuelnih prevodilačkih kabina po standardima platforme KUDO i postali njihov zvanični partner za region, unapredili i razvili svoju već postojeću platformu MIROSS LIVE i prilagodili je potrebama organizacija većih Konferencija i Kongresa i ovim potezima potpuno se osposobili i usavršili za organizaciju svih tipova događaja preko interneta. Možemo se pohvaliti da smo u prethodnoj godini organizovali preko 1.500 događaja na internetu od kojih su neki imali više od 10.000 učesnika, a pored toga smo zadržali sve zaposlene koji su radili na poslovima koji u tom momentu nisu postojali i sada kada se stvari polako vraćaju na period pre pandemije, mi pokrivamo i radimo i veliki broj događaja na internetu, a isto tako i veliki broj događaja uživo – izjavio je Miloš Dimitrijević.

Nagli prelazak na online organizaciju poslovanja pokrenuo je čitav niz projekata. Pored razvoja sopstvene platforme, kompanija Miross je uspešno prepoznala trendove na tržištu i svoje poslovanje povezala sa najznačajnijim organizacijama i aplikacijama na svetu.

– Osim već pomenute sopstvene Miross Live platforme i prateće infrastrkture, nudimo i organizaciju događaja preko svih veodećih platformi na svetu kao i kombinaciju više platformi. 2018. godine smo postali član i jedan od osnivača EventArchitect grupacije, koja predstavlja mrežu agencija osposobljenih za organizaciju i realizaciju virtuelnih događaja i koja je prisutna u čitavom svetu. Kao članovi zastupamo više sofisticiranih platformi za organizaciju virtuelnih događaja visokog nivoa. Većina događaja koji se sada organizaciju su kombinacija događaja na internetu i događaja uživo i ovo je trend koji je postojao i pre pandemije, a sada će zasigurno ostati – kaže Dimitrijević.

Organizacija događaja predstavlja samo jedan segment uspešnog poslovanja u kongresnoj industriji. Onlajn marketing i PR promocija poslednjih godina predstavljaju neizostavan deo ponude na tržištu, a taj trend je još više naglašen u novim okolnostima. Kompanija Miross i u ovom domenu prati trendove, pa svojim klijentima nudi usluge koje doprinose povećanju broja posetilaca.

– Marketing preko interneta je odavno postao važan alat za kompanije u svim industrijama, pa tako i u kongresnoj. Korišćenje socijalnih mreža i drugih PR tehnika značajno doprinosi povećanju broja učesnika i posetilaca na događajima koji su samoodrživi i samim tim zavise samo od broja prijavljenih učesnika. Trebamo imati u vidu da je svaki događaj specifican i različit, pa u skladu sa tim za neke je marketing preko interneta izuzetno značajan, a za neke manje ili uopšte nije značajan. Mi zajedno sa našim klijentima razmatramo potrebe za ovim uslugama i definišemo ciljne grupe i pronalazimo najbolje rešenje za njihov događaj u zavisnosti od prirode događaja – ističe Dimitrijević dodajući kako je kompanija zbog svog ogromnog iskustva nosilac brojnih standarda i članica mnogih reprezentativnih udruženja.

– Od svog osnivanja 1989. godine uspešno se bavimo organizacijom seminara, konferencija i kongresa, specijalnih aranžmana i putovanja. Član smo niza međunarodnih institucija, uključujući IATA, ICCA, ASTA, YUTA, PCMA, ATG, Lufthansa City Center, EventArchitect group i mnogih drugih. Sa više od 30 stalno zaposlenih i na destine spoljnih saradnika, realizujemo više od 1.500 događaja godišnje, u proseku, 3 događaja dnevno, uključujući i vikende. Organizujemo sve vrste događaja, na lokaciji, preko interneta i hibridnih događaja, svih domena i veličina, od same ideje do realizacije, u svim fazama i segmentima, kroz kompletnu logističku, markentišku, tehničku i IT podršku uz organizaciju i pružanje svih ostalih komplementarnih usluga. Pored Kongresnog Turizma, Miross je i jedan od lidera segmentu organizacije i menadžemnta poslovnih putovanja. Uključeni smo u rezervacione sisteme AMADEUS, GALILEO i NDC koji omogućava avio, hotelske i rent-a-car rezevacije u celom svetu po najpovoljnijim uslovima, sistem za automatsko izdavanje avio karata kao i prodaju karata preko interneta. Imamo potpisane ugovore sa svim vodecim globalnim rezervacionim platformama za pružanje usluga putovanja kao što su hoteli, aerodromski i drugi transferi u celom svetu, vozne i autobuske karte u celom svetu, osiguranja. Posedujemo, imlementiramo i poboljšavamo ISO 9001:2015 za menadžment kvaliteta u organizaciji događaja visokog nivoa, poslovnih putovanja i specijalnih dogadjaja na zahtev klijenta, ISO 14001:2015. i ISO 27001:2015 – kazao je on.

Iskustvo je veliko, a postavljeni standardi visoki, ipak, u budućnosti se očekuju brojni izazovi, a pandemija će definitivno ostaviti svoj trag u kongresnoj industriji.

– Izazovi u našoj branši su ogromni, ali naša industrija kao jedna od najbrže rastućih u svetu pre pandemije sigurno neće i ne može stati i nastojaćemo da se prilagodimo svakoj promeni koju nam nameću trenutne okolnosti. Zaključak je da će u narednom periodu, a i u budućnosti biti mnogo više kombinovanih događaja (hibridnih događaja) u poređenju s periodom pre pandemije – zaključuje direktor kompanije Miross travel u razgovoru za naš portal.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!