fbpx

UTAS: Samo četvrtina turističkih agencija obnovila licencu za rad

72E109D7-61AF-4355-A3E2-688BA325CB58

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) pozdravilo je odluku države da dodeli pomoć hotelijerima i prevoznicima, ali naglašava da je sektorska pomoć ponovo zaobišla turističke agencije. Ta organizacija navodi da su nezadovoljni, da je mere državne podrške trebalo da budu selektivnije, kao i da je svega četvrtina turističkih agencija uspešno obnovilo licencu za rad.
– Nezadovoljni smo zato što smo neopravdano izostali (iz državne pomoći), imamo ogromne gubitke, mi smo među sektorima koji su najviše pogođeni (pandemijom) – kaže za Novu ekonomiju predstavnica UTAS-a Marija Prijić-Sladić.

Prema podacima kojim raspolažu, od oko 400 organizatora putovanja pre korone je imalo licencu za organizovanje turističkih putovanja, što sada ima svega 100 agencija.

Prijić-Sladić dodaje da to znači da je svega četvrtina turističkih agencija uspela da obnovi licencu za rad, iako posla za njih u suštini i dalje nema.
– Ostale agenicije se snalaze ili su se prebacile u posredničke agenicije, prešle u mirovanje ili su pokrenule postupak likvidacije – kaže Marija Prijić-Sladić.

Prema njenim rečima nerazumljivo je da država uporno zaobilazi turističke agencije prilikom dodele pomoći, iako su one kako naglašava deo njene privrede kojoj su doprinpsile pre pandemije, kada su radile normalno.
– Mi pozdravljamo zaista svu pomoć koju su dobili oni koji su ugroženi i među kojima su prevoznici i već drugi put hotelijeri, ali nam ostaje i dalje nejasno zašto nije posebna sektorska pomoć data i nama – kaže sagovornica našeg portala.

Ona kaže da pomoć u vidu minimalca koja im je sada dodeljena treba da dođe tek nakon pomoći koja im je ranije najavljena.

Ta prethodna pomoć predviđeno je da se isplaćuje tokom tri meseca i svakog meseca iznosi polovinu prosečne minimalne plate u Srbiji.
Do tada, kako naglašava sagovornica, “treba preživeti”.
Ona podseća i da većina agencija koje su ugrožene zbog pandemije nisu dobile obećana sredstva iz Fonda za razvoj.

– Fonda za razvoj je bio ogromno razočarenje, na kraju se ispostavilo da je manji broj privrednih subjekata, među kojima su i turističke agencije dobio ta sredstva – podseća sagovornica Nove ekonomije.

Objašnjava da je veliki broj agenicja od tog fonda dobio samo odgovor da su njihovi zahtevi za dobijanje sredstava ušli u proceduru za obradu, ali da im nikada ništa više od toga nije odgovoreno.

To je inače bio kredit za likvidnost, koji je, kako Marija Prijić-Sladić naglašava mogao da obezbedi pokriće sve dok se ne pojave uslovi za poslovanje.

UTAS je krajem januara saopštio da je zbog problema u poslovanju, u Srbiji zatvoreno više od 200 turističkih agencija.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!