fbpx

UTAS: Razmatra se otpis poreza i doprinosa na mesece u kojima smo imali državnu pomoć

headway-5QgIuuBxKwM-unsplash

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštilo je da je sastanak sa ministarkom Tatjanom Matić i ono što je dogovoreno, veliki pomak u pronalaženju rešenja za turizam i situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije u Srbiji.

Sva strukovna udruženja iznela su na jučerašnjem sastanku jedinstven stav da je sektoru turizma neosporno potrebna pomoć, kako finansijska, tako i u pregovorima sa osiguravajucim kompanijama, a sve u cilju ponovnog postavljanja uslova za nesmetan rad turistickih agencija, kao i obezbedenje jednakih tržišnih uslova za sve ucesnike.

– Ministarka je iznela stav Ministarstva finansija da direktnih davanja za turisticke agencije neće biti, već će se pomoći u vidu subvencija za plaćanje premije polisa osiguranja, koje su ove godine i do pet puta skuplje nego prethodne, što predstavlja znacajnu olakšicu za turisticke agencije – organizatore putovanja, ali izostavlja turisticke agencije – posrednike – ističe UTAS u saopštenju.

Navode da što se dodatne finansijske pomoći kompletnom turistickom sektoru tiče, razmatra se otpis poreza i doprinosa na mesece u kojima su imali državnu pomoć, ali još uvek nema potvrde o tome iz Ministarstva finansija.

Najveći problem predstavlja povlačenje iz posla dve osiguravajuće kuće, koje neće nastaviti da izdaju ovu vrstu osiguranja, ističu.

U cilju potencijalnog prevazilaženja ovog problema dogovoreno je da će u što skorije vreme biti organizovan sastanak sa predstavnicima osiguravajućih kuća i Privredne komore. 

Na tom sastanku razmatraće se pogodniji model izdavanja polisa, koji bi zadovoljio kako osiguravajuće kuće sa jedne strane, tako i turističke agencije sa druge strane.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!