fbpx

Usvojena je “Glasgowska deklaracija za aktivnosti zaštite klime u turizmu”

conference

Na marginama klimatskog summita u Glasgowu usvojena je “Glasgowska deklaracija za aktivnosti zaštite klime u turizmu”. Predviđeno je prepoloviti emisije CO2 povezane s turizmom do 2030. godine i potpuno ih eliminisati najkasnije do 2050. godine.

Glasgowska deklaracija prepoznaje hitnu potrebu za globalno doslednim planom klimatskih akcija u turizmu. Potpisnici se obvezuju meriti, dekarbonizovati, regenerisati i otključati finansije.

Osim toga, svaka potpisnica obvezuje se dostaviti konkretan klimatski akcioni plan ili ažurirani plan u roku od 12 meseci od potpisivanja.

Govoreći na COP26, glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili naglasio je da “iako su mnoga privatna preduzeća predvodila u unapređenju klimatskih mera, potreban je ambiciozniji sektorski pristup kako bi se osiguralo da turizam ubrzava klimatske mere na smislen način”.

Dodao je da je “Deklaracija iz Glasgowa alat koji pomaže premostiti jaz između dobrih namera i smislenih klimatskih akcija”.

Već je više od 300 zainteresovanih strana u turizmu potpisalo Deklaraciju, uključujući vodeće igrače u industriji u destinacijama, zemljama i drugim zainteresovanim stranama u turizmu, od velikih do malih.

Glasgowska deklaracija razvijena je kroz saradnju UNWTO-a, Programa Ujedinjenih naroda za okolinu (UNEP), Visit Scotland, Travel Foundation i Tourism Declare a Climate Emergency, u okviru Programa za održivi turizam na jednoj planeti koji je posvećen ubrzavanju održive potrošnje i proizvodnje.

Glasgowska deklaracija je alat koji pomaže premostiti jaz između dobrih namera i smislenih klimatskih akcija

“WTTC je oduševljen što podržava i pokreće Deklaraciju iz Glasgowa i time dodaje naš glas, glas globalnog privatnog sektora, ovom važnom kolektivnom pozivu na povećanje ambicije u sektoru putovanja i turizma. Glasgowska deklaracija prava je prilika da se putovanja i turizam ujedine i pokažu istinsko vodstvo dok težimo ka Net Zero”, rekla je Julia Simpson, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!