fbpx

Uspon “mračnog” turizma 

8810A42A-FABA-4AB1-91DD-1493FED5E554

“Mračni turizam” je, možda, pogrešan termin za vrstu turizma koji je u suštini usredsređen na obrazovanje.

Ako ste još uvek novi u terminu „mračni turizam“, uzmite u obzir – oko 82 procenta ispitanih ljudi posetilo je bar jednu takvu destinaciju tokom svog života. Mnogi možda nisu znali da je ovo posebna, sve popularnija kategorija putovanja. Mračni turizam u suštini uključuje posetu mestu gde su se desili neki od najmračnijih događaja ljudske istorije. Ako ste zaglavljeni u potrazi za idejama, pomislite na Londonski toranj (koji je dom jednog od najpoznatijih svetskih muzeja mučenja), Memorijalni muzej 11. septembra u Njujorku ili Alkatraz. Mračni turizam je siguran način da se približite sudbini za koju se nadate da nikada nećete živeti u svojoj koži. To je takođe brzorastuća turistička kategorija koje se ljubiteljima istorije ne može zasititi.

Uspon studija mračnog turizma

Passport Photo Online sproveo je nedavno istraživanje u kojem je učestvovalo skoro 1000 putnika. Studija je pokazala da uprkos činjenici da je veliki procenat turista već izbliza uživao u opasnosti, oko 63 odsto osoba koje se nisu bavile mračnim turizmom zainteresovano je za to. Najveći motivi za putovanje na mesta prošlih stradanja su obrazovanje (52 odsto) i želja da se oda počast onima koji su stradali na ovim mestima tuge (47 odsto). Čini se da sklonost ka jezivom nije jak motivator. U stvari, velika većina putnika se mršti na kolege turiste koji se fotografišu na jezivim lokacijama.

Mračni turizam i geopolitika

Mračni turizam postao je moćno sredstvo kroz koje oni koji su fascinirani čitanjem geopolitičkih knjiga mogu otkriti više o svojoj strasti. Ne samo posećivanjem sajtova već i razgovorom sa lokalnim stanovništvom, oni mogu da prikupe informacije o tome kako su faktori kao što su geografija, ekonomija, demografija i kultura oblikovali politiku jedne države. Danas su trendovi koji doprinose geopolitici raznovrsniji nego pre deceniju ili dve. Pored trgovinskih ratova, domaćih sporova i kopnenih ratova, društveni mediji su moćna sila koja oblikuje geopolitičke teme.

Spotovi u trendu

Najpopularnije destinacije mračnog turizma uključuju Nacionalni memorijal Perl Harbor, Ground Zero i pariške katakombe. Ostala popularna mesta širom sveta su Pnom Pen, Kambodža (dom gde se nalaze polja smrti Choeung Ek), Eyjafjallajökull, Island (gde je vulkanska erupcija oslobodila svoje strašne oblake pepela više od dve nedelje, koštajući evropsku ekonomiju oko 5 milijardi dolara), i Hirošima u Japanu (gde se nalazi Memorijalni park mira u Hirošimi). Mračni turizam takođe ima niz definisanih kategorija koje mogu pomoći turistima u fazi planiranja. To uključuje ratne ili ratne muzeje; i turizam katastrofe, groblja, duhova, nuklearnog oružja, holokausta i zatvorskog/progona.

„Mračni turizam“ je, možda, pogrešan termin za vrstu turizma koji je u suštini usredsređen na obrazovanje. Mnogi mračni turisti su oduševljeni istoričari ili pojedinci koji žele da odaju počast onima koji su pretrpeli nasilnu sudbinu. Turizam duhova i dalje fascinira, iako je u ovom slučaju motivacija drugačija. Ova kategorija svedoči o želji da ovo nije kraj – jer ako jeste, onda će sve užasne smrti koje igraju ulogu u turizmu smrti, vrlo malo značiti za žrtve.

Izvor: TravelDailyNews

Fotografija: Unsplash


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!