fbpx

Uskoro uspostavljanje redovnog železničkog saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada 

B35CACE6-3E73-47C2-ABE0-3AECB6DCE910

Komisija čiji je zadatak ponovno upostavljanje redovnog železničkog saobraćaja do Višegrada, formirana je juče na Mokroj Gori.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović tom prilikom je rekao da je “cilj da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo povežemo sa Višegradom, čime ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom, tako i turističkom smislu”, navodi se na sajtu Vlade.
– U prethodnom periodu dosta je urađeno na tom planu, resorno ministarstvo investiralo je približno 10 mil EUR da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom – naveo je Momirović.
Železnička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine približno 25 km. Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. Međutim, 1974. godine, zbog neretnatbilnosti, doneta je odluka o ukidanju, koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova.
Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora – Višegrad, u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada.
U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad.
Kako je navedeno, voz “Nostalgija” tokom 2020. godine nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, ali ne i do Višegrada.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!