fbpx

Uskoro prva direktna aviolinija iz Sarajeva prema SAD?

plane-841441_1920

Uspostvaljanje nove internacionalne linije između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, odnosno Sarajeva, bio je povod za sastanak zainteresovanih za realizaciju ovog projekta.

Sastanku su prisustvovali predsedavajući Komiteta Turstičke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić, menadžer Međunarodnog aerodroma Sarajevo Vedrana Vikić Musić i predsednik Fudbalskog kluba Sarajevo Ismar Mirvić.

Kako je rečeno na sastanku, avionska linija iz Sarajeva prema SAD-u značila bi jačanje američkog turističkog tržišta i povećanu mogućnost za lakši i masovniji dolazak turista iz tog dela sveta.

– Inače, prema statističkim podacima Turističke zajednice KS, turisti iz Sjedinjenih Američkih Država su među prvih deset po broju dolazaka i ostvarenih noćenja u Kantonu Sarajevo – rečeno je na sastanku.

Dodali su da, nakon odlične letne sezone, Aerodrom Sarajevo nastavlja intenzivno raditi na uvođenju novih aviokompanija i destinacija, kao i proširenja saradnje s poslovnim partnerima u svim segmentima poslovanja.

S tim ciljem Turistička zajednica KS i Međunarodni aerodrom Sarajevo jačaju saradnju i inteziviraju aktivnosti, među kojima je i uvođenje direktne linije na relaciji Sjedinjene Američke Države – Bosna i Hercegovina, stoji u saopštenju.

Zaključeno je da svi učesnici sastanka dele isti cilj, te da će se u narednom periodu intenzivirati zajedničke aktivnosti na ovom, kao i nekim drugim projektima kako bi turiste i korisnike usluga sarajevskog aerodroma ponovo mogli obradovati s lepim vestima.

– Cilj je podržati pozitivan trend razvoja turizma u našoj zemlji putem širenja mreže letova/destinacija za Sarajevo, a koji je moguće ostvariti samo kroz zajedničku koordinaciju svih aktera – zaključeno je na sastanku.

U aprilu ove godine bilo je najavljeno da će američki avioprevoznik Eastern Airlines pokrenuti krajem maja jedan sedmični let između Čikaga i Sarajeva, čime će se uvesti prvi direktni letovi iz glavnog grada Bosne i Hercegovine i SAD-a.

Međutim, projekat do danas nije realizovan.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!