fbpx

USAID uveo prestižni sertifikat za turističko obrazovanje u BiH

jeshoots-com-LtNvQHdKkmw-unsplash

Obrazovanje u oblasti turizma u Bosni i Hercegovini kretaće se ka svetskim standardima u skladu s prestižnim međunarodnim sistemom sertifikacije, čije uvođenje u visokoškolske ustanove podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kroz svoj Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam), USAID je juče pokrenuo TedQual program Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) za izvrsnost u visokom obrazovanju u turizmu u BiH.

Organizacija UN-a promoviše globalno odgovoran, održiv i pristupačan turizam, a predstavljeni program sertifikacije će poboljšati izvrsnost i efikasnost turističkog obrazovanja u BiH kako bi se studenti pripremili za karijeru u turizmu.

– Potencijal BiH kao međunarodne turističke destinacije dobro je poznat, ali turistička industrija svetske klase ovdje može napredovati samo ako su zaposleni odgovarajuće obučeni i sposobni zadovoljiti zahteve koje postavlja održiva industrija – rekla je direktorka misije USAID/BiH Courtney Chubb.

Ovaj prestižni program sertifikacije osiguraće da buduća turistička radna snaga u BiH bude spremna za ovaj izazov.

Analiza potreba radne snage turističkog sektora od 2021. do 2027. godine, koju je proveo USAID Turizam projekat, utvrdila je da će tokom narednih sedam godina u BiH nastati čak 18.500 novih radnih mesta u turizmu. To znači da će BiH turističkoj industriji trebati i veći broj bolje kvalificiranih radnika. Program sertifikacije poboljšaće turističko obrazovanje u tri univerziteta u BiH kako bi diplomci bili spremni odgovoriti potrebema sektora.

USAID Turizam će u okviru programa UN-a voditi univerzitete do sertifikacije, što obično traje između šest i dvanaest meseci.

Omar Valdez, izvršni direktor Akademije Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) izjavio je sertifikat TedQual osmišljen je s ciljem zbližavanja turističkog sektora i univerzitetskih programa, tj. potreba poslodavaca u sektoru turizma i kadra koje proizvode institucije visokog obrazovanja.

– Usvajanjem TedQual programa sertifikacije, univerziteti u BiH će krenuti stvarati kadrove koji su potrebni savremenom turističkom sektoru. Program TedQual takođe doprinosi kredibilitetu, prestižu i internacionalizaciji univeziteta koji učestvuju u njemu. Ne radi se samo o sticanju, već i o održavanju sertifikata kroz stalno unapređenje sertifikovanih programa – istakao je Valdez.

Jelena Gavrilović, načelnica odeljenja za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS smatra da je usvajanje TedQual sertifikata vrlo važan korak u unapređenju razvoja ljudskih resursa u turizmu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

– Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam trenutno radimo na formulisanju Strategije razvoja turizma RS 2021-2027, a analize koje smo proveli su pokazale da je nedostatak kvalifikovane radne snage jedan od najvećih izazova turističkog sektora.

Farida Cikotić, pomoćnica ministarke za turizam i ugostiteljstvo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, je naglasila da u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma zahvaljuje projektu USAID Turizam na pokrenutim aktivnostima usmerenim na unapređenje visokoškolskog obrazovanja u oblasti turizma kojim se planira pružiti stručna podrška zainteresovanim univerzitetima u Bosni i Hercegovini za sertifikaciju po UNWTO TedQual modelu, a u cilju unapređenja kvaliteta i efikasnosti procesa učenja studenata kako bi se što lakše mogli priključiti tržištu rada.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!