fbpx

Uređeno nekoliko vidikovaca na Tari

Planina Tara

Ponos planine Tare su njeni vidikovci, s kojih puca pogled na izuzetne predele ovog kraja. Naročito je popularna Banjska stena (1.065 metara nadmorske visine) na šestom kilometru od Mitrovca, jedno od najposećenijih mesta tokom sezone u Srbiji s kog se u punoj lepoti vide reka Drina, nepregledne šume, okolni visovi.

Ove jeseni, kako navode u Nacionalnom parku Tara, novu opremu dobili su vidikovci Banjska stena i Janjač, a nedavno je u blizini Kaluđerskih bara za turističke posete uređen vidikovac pod imenom Platno (950 m).

– Na Banjskoj steni, najposećenijem vidikovcu, zamenjena je sigurnosna ograda, a stara nadstrešnica uklonjena je i zamenjena sa tri nove. Dodato je i nekoliko klupa. U planu je postavljanje informativno-edukativnih tabli na putu ka ovom vidikovcu – ističe Ranko Milanović iz NP Tara.

Sve popularniji poslednjih godina je vidikovac na vrhu Janjač, jednom od najviših u nacionalnom parku (1.473 m n. v.). Nalazi se u višim predelima Zaovina, kod granice između Srbije i Republike Srpske.

Odavde se, s jedne strane, vide Višegrad, Drina i okolina, a s druge atar sela Zaovine i masiv Tare. U saradnji sa bajinobaštanskom Turističkom organizacijom Tara – Drina postavljen je panoramski durbin, koji pruža novi doživljaj pogleda sa tog vrha.

Uz pomenuta dva, na Tari ima još posećenih vidikovaca. Bilješka stena (1.225 m n. v.) nalazi se na planini Zvezda i odatle se izbliza vide kanjon Drine, vretenasta stabla Pančićeve omorike i predeo Osat.

Vidikovac Crnjeskovo (980 m) nudi pogled na klisuru reke Rače, susedni Sokolarica (990 m) na rezervat prirode, Kaluđerske bare i Račansku šljivovicu, a udaljeniji Sjenič (1.222 m) na Crnom vrhu gleda na selo Rastište, klisuru Dervente i jezero Perućac, kuda vodi trasa davnašnje šumske žičare kojom su se posečena stabla spuštala do Drine.

Lakše dostupan je vidikovac Osluša (964 m), odakle se vide Bajina Bašta, dolina Drine i Osat. A poseban pogled pruža lokalitet Ravna stena ili Grad u blizini brane Lazići i Spajića jezera u Zaovinama.

Zahtevno je popeti se na to uzvišenje, izazov za avanturiste, ali vidik s njega, preko šuma i jezera na udaljene vrhove Glavica, Gavran, Pasak, Vranjak, Brus, vredan je napora.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!