fbpx

Uredba o zamenskim putovanjima štiti prava putnika

luggage-933487_1280

Putnicima koji su imali uplaćene aranžmane za letovanje u Grčkoj od 6. do 15. jula, odnosno u periodu u kojem se u ovu zemlju ne može putovati zbog zatvaranja granice i zabrane grčkih vlasti, biće ponuđena zamenska putovanja.

Uglavnom je reč o aranžmanima koji su uplaćeni pre maja, od kada se primenjuje uredba Vlade Srbije o zamenskim putovanjima, saopštili su u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Yuta).

Oni koji su letovanje uplatili kasnije, prema njihovim podacima, mogu da očekuju povraćaj novca i trebalo bi da kontaktiraju s agencijom preko koje su uplaćivali odmor kako bi se dogovorili o svim detaljima, piše Politika.

– Moraju da imaju i malo strpljenja, jer su agencije taj novac sigurno već prebacile grčkim partnerima i u zavisnosti od momenta kada grčki partneri to vrate i kako se oni budu ponašali, mi ćemo u skladu sa tim putnicima rešiti problem – rekao je Aleksandar Seničić, direktor ovog udruženja.

Ovih dana oglasilo se udruženje Efektiva, koje je preporučilo da putnici ne otkazuju sami putovanja, jer se njihova prava razlikuju u zavisnosti od toga da li su to učinili oni ili agencija. Oni su naveli da i Uredba o zamenskim putovanjima predviđa mogućnost vraćanja novca i to od 2022. godine, ali i da ovaj dokument “nema snagu zakona”, a Zakon o zaštiti potrošača navodi da novac putnicima mora da bude vraćen u kratkom roku posle otkazivanja putovanja.

Inače, Efektiva je u svom saopštenju savetovala putnicima da tokom komunikacije sa agencijama zahtevaju i dokaz o uplati sredstava hotelu i avio-kompaniji koji bi potvrdio izjave agencija da su novac već uplatili stranim partnerima.
U Yuti kažu da se u savetima koje je Efektiva dala putnicima tek “stidljivo” pojavljuje nešto što je jasno precizirano u čak tri zakona, a to je da u slučaju otkazivanja aranžmana zbog više sile (pandemije, epidemije, vanrednog stanja) putnik ima obavezu da agencijama nadoknadi stvarne dokazive troškove.

– U velikoj većini slučajeva agencija su prebacile ili uplatile stranim partnerima veći iznos novca od uplata koje su primili i vrlo je verovatno da bi putnici koji bi ušli u spor sa agencijama i insistirali na primeni zakona došli u situaciju da bi čak morali da doplate razliku stvarnih i dokazivih troškova. Samim tim bi platili i troškove sudskog spora, zbog čega bi ostali i bez novca i bez putovanja – kaže Aleksandar Seničić za Politiku.

On ističe da je navođenje putnika da zahtevaju od agencija da im dostave dokaze o uplatama stranim partnerima apsolutno neprihvatljivo, jer agencija nemaju obavezu da putniku pokazuju svoju poslovnu i finansijsku dokumentaciju već isključivo nadležnim i ovlašćenim službama.

Seničić tvrdi da bi dokazi koje bi putnici pribavili od hotela ili avio-kompanija bili odbačeni u bilo kom sudskom postupku, s obzirom na to da davaoci usluga ne smeju da daju te podatke osobama koje nisu ovlašćene.

– U slučaju kada avio-kompanije prihvate da vrate novac, one ne vraćaju gotovinu, nego daju dokument na osnovu koga se umanjuju budući troškovi pri kupovini karata. Veoma je upečatljivo da ovo udruženje u svom saopštenju nipodaštava Uredbu o zamenskim putovanjima iako je reč o zvaničnom dokumentu Vlade Srbije. Svi aranžmani su otkazani zbog okolnosti koje su prouzrokovane virusom korona (promenjeni program putovanja, zatvorene granice, protokoli koji regulišu izlazak ili ulazak u određene države), što očigledno iz udruženja Efektiva osporavaju – ističe Seničić.

On savetuje putnike da se dogovore sa agencijama o svim detaljima jer je, kako kaže, država i usvojila uredbu da bi putnici bili zaštićeni i da ih niko ne bi oštetio.
– Bez uredbe bi putnici ostali bez novca, a ni mnoge agencija više ne bi postojale na turističkom tržištu. Pokretanje sudskih postupaka će samo dodatno uvećati troškove putnika – smatra on.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!