fbpx

Upoznajte “Islandverzum” – odličnu i hrabru turističku promociju Islanda

seljalandsfoss-g09b7cd764_1920

Islandverse ili “Islandverzum” je za razliku od bilo kog drugog iskustva otvorenog sveta sa “-stihom” u nazivu, jer je stvaran. Osim toga, ne trebaju vam VR slušalice smešnog izgleda – navode u novom promotivnom videu Turističke zajednice Islanda.

Naime radi se o parodiji na transformaciju Facebooka u Meta ili priču oko “metaverzuma”.

“Enhanced actual reality without silly looking headsets. In our open world experience everything is real” – glavna je poruka kampanje i narativa tj. kako ljudi moraju doživeti pravu prirodu i destinacije, a ne virtualne / proširene stvarnosti ili metasvemir.

Na sledećem link-u možete pogledati video.

Video ima odličnu poruku jer VR/AR/ Metastvarost i slično nikada neće moći zameniti stvari doživljaj. Oni su samo novi mediji za promociju i pričanje priče, ali da će zameniti turizam i stvarni doživljaj putovanja – neće.

Odlična i hrabra turistička promocija Islanda, a koja je naravno već postala viralana. Formula – budi drugačiji od drugačiji od drugih. Takođe, možemo reći kako se radi i o real time marketingu.

Real time marketing

Real Time marketing – marketing u realnom vremenu koji iskorištava snagu trenutka, koji je povezan sa nekim velikim događajem, bilo medijskim, sportskim, političkim. Inače, tvorci Real-time marketinga je Oreo keks već daleke 2013. godine.  

Marketing tim poznatog Oreo keksa, koji je pre dve godine upravo na Super Bowl-u , kada je tokom finala na stadionu nestalo struje na 34 minuta, napravio revoluciju, objavivši na Twitteru samo jedan tweet.

Par godina kasnije, tačnije 2015. godine, i HTZ je imao odličan primer (nažalost samo jedan) real time marketinga, takođe u sklopu Super Bowl-a. Naime, Bill Belichick i Petea Carroll su bili treneri klubova Američkog fudbala koji su igrali u finalu i borili se za pobednika u spektaklu NFL Super Bowl.  Bill i Pete oboje po roditeljima imaju poreklo iz Hrvatske, te su već američki mediji ovaj dvoboj nazvali „ Battle of Croatia“

U bližoj budućnosti možemo očekivati i toliko dobru virtualnu stvarnost putem “naočara” da će kvalitet biti “kao” da se stvarno nalazite u nekoj destinaciji, (kao što možemo videti u nekim SF filmovima), međutim to nikada neće biti pravi doživljaj kao što je stvarno putovanje.

Možda će destinacije i prodavati svoje digitalne verzije, kao svojevrstan dodatni kanal komunikacije, no opet samo kao dodatni vid stvaranja želje za putovanjem i akcije tj. dolaska u destinaciju ( AIDA model ).

Sigurno kako će privatne kompanije ili čak u razni blogeri u budućnosti imati svoje “virtualne ture” koje će prodavati, no koliko god u budućnosti će tehnologija ići napred, nikada neće zameniti stvarnost.

Što dalje idemo u budućnost, to će stvarni doživljaj biti na još većoj vrednosti. I zato tu za kraj možemo povući paralelu s održivim turizmom.

Vreme + očuvanje destianacije ( priroda, okolina – održivost ) = veća vrednost u budućnosti

Što pre krenemo s očuvanjem naših prirodnih resursa, to ćemo s vremenom isti imati veću vrednost jer kada nešto uništimo, nema povratka. Pogotovo u budućnosti kada sve postaje sve više i više digitalno a međuljudski kontakt sve manji i manji.

Prema tome definicija održivog turizma glasi: zaštita okoline,  kompenzacija ekološkog utiska (komapnije, destiancije i turisti), podržavanje lokalne ekonomije i regeneracija okoline.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!